Hlavní obsah

Středočeskou kandidátku ODS povede Bendl

Právo, rap
Aktualizováno

Lídrem kandidátky středočeské ODS se stal po více než pětihodinových tahanicích a dvanáctinásobném hlasování předseda regionální organizace Petr Bendl. Sněm v Nymburce začal po 16. hodině a dlouho se zdálo, že nikdo nebude vybrán na pozici jedničky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl

Článek

Za Bendla se řadí náměstek mladoboleslavského primátora Adolf Beznoska, poslanec a náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek, místostarosta Neratovic Tomáš Hrodek a první pětici uzavírá bývalý poslanec Pavel Bohatec z Kutné Hory.

Po 11 kolech hlasování, při nichž nezískal nikdo nadpoloviční většinu hlasů od delegátů, už hrozilo, že by jedničku vybírala regionální rada, které Bendl předsedá a v níž jsou i tři „rebelující“ bývalí poslanci Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř.

Tluchoř přitom podle regionálního manažera ODS Lukáše Paclta oznámil, že se po ukončení sněmu vzdá všech svých funkcí v ODS, což potvrdil i Bendl.

Nepřekvapuje mě, že tato volba byla složitá.
Petr Bendl

Nakonec se Bendlovi podařilo získat 55 hlasů z celkového počtu 99 delegátů, zbylých 44 hlasů bylo neplatných.

„Volba byla tak dlouhá, protože nebylo nic předem domluveno a my jsme veliký region s 12 oblastmi, takže mě nepřekvapuje, že tato volba byla složitá,“ komentoval Bendl své zvolení až na 12. pokus.

Šnajdr se odmítl vyjádřit

Podle informací v kuloárech stále během volby tahali za nitky právě lidé nabalení na zmíněnou trojici rebelů.

„Nezlobte se, nebudu to celé komentovat,“ řekl Právu jeden z nich Marek Šnajdr, který se nechtěl vyjadřovat ani ke svému věznění a na dotaz Práva, zda bude usilovat za odškodnění za uvěznění ve vazbě kvůli údajné politické korupci, odpověděl znovu, že nebude ani toto komentovat.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr dopravy Petr Bendl.

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

„Až budu chtít, tak se k tomu vyjádřím, teď ne, nezlobte se,“ uvedl Šnajdr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám