Hlavní obsah

Na protest proti spojenectví s Okamurou rezignovala Bártovi polovina vedení VV

Právo, Novinky, rsk, val
Aktualizováno

Skutečnost, že někteří členové Věcí veřejných mají jít do voleb pod hlavičkou hnutí Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury, způsobila ve vedení strany rozkol. Na protest, že partaj nepostaví vlastní kandidátky, totiž rezignovala polovina předsednictva. Vyslat lidi k Okamurovi prosazoval předseda VV Vít Bárta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta a jeho žena Kateřina Klasnová

Článek

„Na včerejším (pondělním) grémiu strany bylo schváleno usnesení vyslat představitele VV na kandidátky hnutí Úsvit Tomia Okamury, s nímž nás spojuje programová vize knihy Úsvit nezávislého ekonoma Pavla Kohouta,“ informovala strana na svých webových stránkách. „Na základě mandátu grémia bude předseda VV pokračovat v jednání s představiteli hnutí Úsvit,“ stojí dále v tiskové zprávě.

Chtěl jsem jít do voleb samostatně, ale na grémiu vznikla patová situace. Aby nebyl problém, tak jsem odstoupil z postu místopředsedy
odstoupivší místopředseda VV Michal Babák

Někteří představitelé vedení Věcí veřejných reagovali na toto rozhodnutí složením vedoucích stranických funkcí. „Velmi mě mrzí, že většinou regionů přijatá vize se nesetkala s pochopením mých místopředsedů Michala Babáka, Jany Drastichové a Zdeňka Rence, kteří rezignovali na své funkce,“ prohlásil předseda strany Vít Bárta.

Babák složil funkci

"Chtěl jsem jít do voleb samostatně, ale na grémiu vznikla patová situace. Aby nebyl problém, tak jsem odstoupil z postu místopředsedy a nechal odhlasovat návrh vyslat některé naše lidi k Okamurovi," řekl Právu člen předsednictva a exposlanec Michal Babák. Podle něj na protest proti návrhu z postů rezignovali i místopředsedkyně Jana Drastichová a místopředseda Renc.

Babák odmítl, že by šlo o rozkol ve straně, podle něj došlo k rozkolu názoru. "Část vedení prostě dala průchod jinému názoru a rozhodla se soustředit na práci v regionech a komunální volby příští rok," dodal.

Klasnová kandidovat nebude

Bárta s návrhem kandidovat společně s Okamurou nepochodil ani u své manželky Kateřiny Klasnové, která za takovýchto podmínek odmítla do Sněmovny kandidovat.

„K tomu, že já sama nebudu do Sněmovny znovu kandidovat, jsem však spěla již delší čas a nynější politická situace mému rozhodnutí jen nahrála. Rozhodně považuji za správné, že nebudu kandidovat – protože by to bylo zcela proti mému přesvědčení – na listině Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury,“ oznámila.

„Hodlám se nyní plně věnovat komunální politice – zůstávám za Věci veřejné zastupitelkou v Praze 1. Zvažuji i kandidaturu na pražský magistrát na podzim 2014. Politiku jsem dělala předtím, než jsem se stala poslankyní, a hodlám ji dělat i nadále,“ dodala místopředsedkyně strany.

Svým kolegům poděkovala, těm, kteří se rozhodli do Sněmovny kandidovat, popřála hodně štěstí.

Okamura o ničem neví

Vít Bárta momentálně na dotazy médií neodpovídá. Jeho asistentka pouze vzkázala, že má jednání. Nekomunikují ani ostatní členové VV.

Pakliže by šlo například o úspěšné starosty či špičkové renomované lékaře, tak je to určitě k diskusi
předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura

Tomio Okamura na dotaz Práva napřed v SMS zprávě odpověděl, že o sloučení kandidátek s Věcmi veřejnými neví. „Nemám žádnou oficiální zprávu o tom, že VV podpoří Úsvit, ani předseda VV mne o tom v tuto chvíli neinformoval,“ napsal.

„Nadále platí, že Úsvit bude mít zcela samostatné kandidátky a nebude vytvářet žádnou předvolební koalici. Rádi však dáme prostor na kandidátkách konkrétním osobnostem, které mohou být přínosem v prosazení přímé demokracie. Nechceme rozdělovat, ale spojovat. Naše země potřebuje jít kupředu,“ dodal.

Související témata

Foto: David W Cerny, Reuters

Vít Bárta se svou manželkou Kateřinou Klasnovou před jednací síní Obvodního soudu pro Prahu 5

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Klasnová v Lánech po setkání s prezidentem Milošem Zemanem

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

V další zprávě pak prohlásil, že nemá informace o konkrétních jménech, která by se mohla ocitnout na kandidátce jeho hnutí. „Pakliže by šlo například o úspěšné starosty, kteří byli opakovaně zvoleni ve svých městech či obcích, či špičkové renomované lékaře, kteří v řadách VV jsou, tak je to určitě k diskusi,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám