Hlavní obsah

ODS v Moravskoslezském kraji povede do voleb Stanjura

Právo, ČTK, plk
Ostrava
Aktualizováno

Exministr dopravy a předseda moravskoslezské ODS Zbyněk Stanjura povede stranickou kandidátku v předčasných parlamentních volbách v Moravskoslezském kraji. V pondělí o tom v Ostravě rozhodla regionální rada.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zbyněk Stanjura

Článek

Dvojkou kandidátky se stal bývalý starosta moravské Ostravy a Přívozu Miroslav Svozil, třetí je bývalá náměstkyně hejtmana a poslankyně Jaroslava Wenigerová a na čtvrtém místě je skokan na lyžích Jakub Janda, vítěz Světového poháru a Turné čtyř můstků v sezóně 2005/2006.

Kandidátka ODS na severu Moravy a ve Slezsku se tvořila na základě návrhů z šesti oblastí. Její podobu by mohlo ještě upravit grémium strany.

„Letos dostalo grémium poměrně silné kompetence. To znamená, že může přidávat na kandidátku, vyškrtávat z kandidátky a měnit pořadí. Ale je to tak, že o tom bude vždy jednat s vedením regionu. Věřím ale, že to sestavíme tak, že tam ty zásahy grémia nebudou potřeba, a pokud bude dělat změny, tak spíše kosmetické,“ věří Stanjura, podle něhož by ODS měla vést kontaktní kampaň.

Hlavními předvolebními tématy mají být zaměstnanost, bezpečí v ulicích měst a obcí či řešení problémů v sociální a zdravotní oblasti.

V Ústí povede ODS Holeček

V čele občanskodemokratické kandidátky v Ústeckém kraji stane předseda ústeckého sdružení strany Radim Holeček, na dalších dvou místech budou radní z Kadaně a Teplic Michal Voltr a Josef Benda. Informoval o tom po pondělním jednání regionální rady ODS její krajský předseda Petr Fiala. Na čtvrtém místě je Daniel Volák, náměstek ministryně spravedlnosti a bývalý litvínovský starosta.

Kandidátka je podle Fialy sestavená tak, aby na ní byli rovnoměrně zastoupeni lidé z jednotlivých oblastních sdružení ODS.

"Dalším trendem jsou nové tváře, i když někteří z nich jsou už zkušení komunální politici," řekl Fiala. Vedle již jmenovaných zmiňoval například litoměřického starostu Ladislava Chlupáče či starostku Obrnic na Mostecku Drahomíru Miklošovou. Fiala připomněl, že kandidátku ještě musí schválit výkonná rada ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám