Hlavní obsah

Němcová má být superlídrem ODS v Praze, Kubu Středočeši nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová chce kandidovat v Praze za ODS jako superlídr, sdělil v pondělí šéf pražských občanských demokratů Bohuslav Svoboda. Naopak úřadující předseda strany Martin Kuba zřejmě nepovede středočeskou kandidátku, neboť si tamní sdružení přejí za lídra někoho, kdo pochází ze Středočeského kraje. Tím by se mohl stát Petr Bendl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba s kandidátkou strany na premiérku Miroslavou Němcovou

Článek

"Paní Němcová potvrdila, že bude kandidovat jako superlídr v Praze," řekl exprimátor Svoboda. Její kandidaturu zároveň navrhla oblastní sdružení z Prahy 2 a 6.

Pražskou kandidátku bude v úterý večer sestavovat pražský sněm. Konečné slovo o její podobě ale bude mít celorepubliková výkonná rada, která by se měla sejít v pátek.

Pražský souboj

Pokud skutečně povede Němcová pražskou kandidátku ODS, utká se v hlavním městě mimo jiné se šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a kandidátem za ČSSD a odborářským předákem Jaroslavem Zavadilem. Lidovci v hlavním městě do voleb vyšlou bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana, Strana zelených Ondřeje Lišku a komunisté Martu Semelovou.

Na úterním sněmu ODS se očekává tvrdý boj mezi jednotlivými částmi pražské ODS o konečnou podobu kandidátky. O přední místa usilují kromě Němcové také Svoboda, starostka Prahy 2 Jana Černochová, bývalý poslanec a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa nebo bývalá poslankyně Lenka Kohoutová.

Místo Kuby Bendl

Naopak do čela středočeských občanských demokratů se podle posledních informací nepostaví úřadující šéf ODS Martin Kuba. Místo něj se bude o post jedničky na kandidátní listině ucházet krajský šéf strany Petr Bendl. Informovala o tom ČTK s odkazem na vyjádření zástupců oblastních organizací středočeské ODS.

Podle Bendla se ve středních Čechách ještě neuskutečnily všechny oblastní sněmy, a tak nechtěl spekulovat, jakou podporu mezi spolustraníky má. "Chtěl bych kandidovat, ale jak to dopadne, se uvidí," uvedl Bendl. O nominacích pro předčasné volby budou teprve jednat například občanští demokraté na Rakovnicku, Kolínsku, Berounsku nebo Praze-východ.

Místní lídr

Nominaci z regionů získal také Jan Skopeček, který je předsedou ODS na Berounsku a pracoval mimo jiné jako ekonomický poradce bývalého prezidenta Václava Klause. Ekonoma Skopečka zatím nominovali na pozici lídra na Kutnohorsku nebo Praze-západ. "Já budu usilovat o to, abych nějakým způsobem do bojů o Poslaneckou sněmovnu zasáhl. Mojí osobní podporu na lídra bude mít Petr Bendl," uvedl Skopeček.

Předsedové nebo místopředsedové oblastních sdružení se shodli na tom, že by měl být lídrem kandidátky člen strany pocházející z kraje, a nikoliv úřadující šéf ODS z jižních Čech.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS)

Foto: Milan Malíček, Právo

Na místo výbuchu dorazil i pražský primátor Bohuslav Svoboda.

"Byl to většinový názor řady oblastí," uvedl Skopeček. "To není nic proti panu Kubovi ani nikomu jinému. Je to princip, který lidé považují za důležitý," uvedl šéf kolínské oblasti Milan Cabrnoch. "Jeho úkolem je teď řídit ODS, protože to dělá velmi dobře," reagoval šéf občanských demokratů z Mladoboleslavska Raduan Nwelati.

Reklama

Související články

ODS je na 13 procentech, ukazuje průzkum

Občanským demokratům se podle posledního průzkumu agentury Median podařilo zastavit klesající podporu voličů. Pokud by se volby konaly na přelomu července...

Výběr článků

Načítám