Hlavní obsah

Kajnar: O Sněmovnu nestojím, kandidátka ČSSD je nedemokratická

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Ostravský primátor Petr Kajnar ani nikdo z kolegů, kteří podali žaloby na nedodržování stanov ČSSD v souvislosti se sestavováním kandidátek pro předčasné volby, neusilují o kandidaturu do Sněmovny. Kajnarovi vadí nedemokratické principy ve straně. Vedení ostravské ČSSD ale trvá na tom, že volba kandidátů pro předčasné parlamentní volby byla spravedlivá a proběhla demokratickým způsobem podle stranických stanov a řádů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD).

Článek

Spolu s Kajnarem protestují proti nominacím také další dva členové ostravské sociální demokracie: náměstek primátora Tomáš Sucharda a starostka městského obvodu Radvanice a Bartovice Šárka Tekielová.

„K dnešnímu dni jsou u Obvodního soudu Praha 1 podány čtyři žaloby na nedodržování stanov Okresním výkonným výborem ČSSD Ostrava. Jsou podány z toho důvodu, že žalobci se nebyli schopni domoci svých práv deklarovaných Ústavou České republiky prostřednictvím vnitřních kontrolních mechanismů České strany sociálně demokratické. Několik dalších žalob je ze stejných důvodů připravováno,“ dodal.

On sám ani jeho kolegové Sucharda a Tekielová už nyní neusilují o kandidaturu do Poslanecké sněmovny za ČSSD ani za žádný jiný politický subjekt.

„Náš politický systém je založen na demokratické soutěži politických stran. Pokud ovšem samotné dění v politických stranách není založeno na demokratických principech, pak do politické soutěže vstupují subjekty, které předkládají voličům kandidátky voluntaristicky sestavené,“ konstatoval primátor.

Tajná volba byla demokratická

Podle informací Práva obdržel OVV nominace pro předčasné volby od 15 z 28 ostravských místních organizací ČSSD. Kajnar dostal nominaci pouze z Bartovic a Radvanic. Na jednání OVV v polovině srpna nejprve prohrál v souboji o ostravského lídra s předsedou OVV Adamem Rykalou a pak neuspěl ani v boji o druhé místo s Barborou Jelonkovou.

„V tajné volbě, která je považována za nejdemokratičtější způsob volby, nezískal Petr Kajnar požadovaný počet hlasů, a proto nebyl zařazen na kandidátní listinu pro předčasné volby,“ uvedl předseda ČSSD v Ostravě Rykala.

Nikdo neměl námitky, tvrdí ČSSD k nominaci

Potvrdil, že Kajnar, přestože nezískal nominaci ani své místní organizace v Ostravě-Porubě, byl navržen na první, respektive druhou pozici kandidátky.

„Hlasovalo se i o jeho zařazení na 12. místo kandidátky za Ostravu, bohužel ani v této nominaci neuspěl,“ dodal s tím, že víc pro zařazení primátora na kandidátku jeho spolustraníci udělat nemohli.

Rykala považuje žalobu tří členů soc. dem. za nešťastný krok. „Jsem přesvědčen, že jsme postupovali zcela demokraticky a že to potvrdí i nezávislý soud,“ doplnila trojka moravskoslezské kandidátky ČSSD, jejímž lídrem je místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Předsedu ostravského OVV podpořila i okresní kontrolní komise ČSSD. Její předsedkyně Marcela Stonišová uvedla, že OVV při sestavování kandidátky dodržela stranické stanovy, vnitrostranické normy a řády. „Nikdo z přítomných členů neměl žádné připomínky ani výhrady k průběhu volby, ani k sestavení pořadí kandidátů na kandidátní listině, nikdo nepodal žádnou námitku,“ osvětlila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám