Hlavní obsah

Češi v zahraničí budou volit ze středočeských kandidátů

Lidé, kteří budou v podzimních předčasných volbách hlasovat v zahraničí na zastupitelských úřadech, budou poslance vybírat z kandidátek pro Středočeský kraj. V pátek o tom losem rozhodla Státní volební komise.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Stejně jako voliči v České republice si Češi v zahraničí budou muset zatím počkat na to, kdo se bude o jejich hlasy ucházet. Své kandidátky sestavily a schválily jen ČSSD a KSČM. Jejich středočeskými lídry jsou za sociální demokraty bývalý místopředseda Sněmovny a stínový ministr obrany Jan Hamáček a za komunisty exposlanec Stanislav Grospič, stínový ministr obrany.

TOP 09 zřejmě vyšle do voleb ve středních Čechách svého místopředsedu Miroslava Kalouska, v případě ODS se spekuluje o úřadujícím předsedovi strany Martinu Kubovi a za hnutí ANO by mohl kandidovat majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš.

Kraj vylosoval místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal ve spolupráci s poradcem náměstka pro ministra zahraničí Ivanem Záleským, kteří ve Státní volební komisi zastupovali své instituce.

V zahraničí volí obvykle „menší město”

Čeští voliči v cizině měli zatím třikrát možnost vybírat si poslance ve volebních místnostech na ambasádách. Poprvé to bylo v roce 2002, kdy si vybírali mezi jihomoravskými kandidáty. Využilo toho asi 3800 lidí z tehdy odhadovaného počtu až 70 000 voličů. V roce 2006 přišlo na zastupitelské úřady o poslancích rozhodnout ze zhruba 8000 lidí ve voličských seznamech přes 6700 voličů. Před třemi lety se mezi jihočeskými adepty i díky voličským průkazům rozhodovalo 8222 ze zhruba 10 700 voličů v cizině, což odpovídá počtu voličů menšího města v ČR.

Češi v zahraničí mohli jít ke sněmovním volbám také na podzim 2009, kdy měli vybírat kandidáty z Královéhradeckého kraje. Ústavní soud však tehdy předčasné sněmovní volby zrušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám