Hlavní obsah

Mynář bude kandidovat za SPOZ, proti Kalouskovi nasadí strana Koníčka

Novinky, jov
Aktualizováno

Hradní kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek potvrdil, že bude kandidovat za SPOZ jako lídr kandidátky ve Zlínském kraji. Za zemanovce zabojuje také ministr práce a sociálních věcí František Koníček, opouští kvůli tomu ČSSD. Koníček má kandidovat ve středních Čechách, kde se o hlasy voličů budou ucházet silné kalibry jako první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář

Článek

„Můžu vám s radostí sdělit, že jednomyslně předsednictvo doporučilo moji kandidaturu na lídra ve Zlínském kraji,“ řekl Mynář po čtvrtečním jednání vedení SPOZ. Kancléř si bude pro účely zapojení do kampaně vybírat na Hradě neplacené volno. Na kandidátce ve Zlínském kraji má figurovat i někdejší šéf JZD Agrokombinát Slušovice František Čuba.

V barvách zemanovců zabojuje i ministr Koníček. „K naší velké radosti souhlasil s kandidaturou za SPOZ,“ řekl Mynář s tím, že šéf rezortu práce a sociálních věcí zvažuje kandidaturu ve středních Čechách. Koníček kvůli tomu odchází z ČSSD.

Ve středních Čechách se kromě Kalouska chystá kandidovat i šéf hnutí ANO 2011 Andrej Babiš, směřuje k tomu i úřadující předseda ODS Martin Kuba. Za soc. dem. zabojuje bývalý místopředseda Sněmovny Jan Hamáček.

K zemanovcům utekl od ČSSD také senátor Regec

Soc. dem. ve čtvrtek opustil také senátor Jozef Regec. „Dnešním dnem odcházím z klubu ČSSD a strany. Je mi velkou ctí, že mohu být ode dneška členem zemanovců,“ řekl senátor s tím, že jeho prioritou bude sport. Regec je nově členem SPOZ na jižní Moravě. Ve volbách se nicméně kandidovat nechystá.

Šéf jihomoravské SPOZ Marián Keremidský poukázal, že jeho organizace je největší v republice, má 470 členů. Regec svým krokem posílili zemanovský senátorský klub, který měl doposud pět členů. Klub soc. dem. čítal původně 48 členů, kromě Regece ho ale už opustili Jaroslav Palas, Vladimír Dryml a Miroslav Krejča.

Regec reprezentoval Československo a ČR v silniční cyklistice. Jak uvádí na svém webu, vedle Závodu míru reprezentoval i na závodech mistrovství světa a olympijských hrách. Podařilo se mu více než 70 krát vystoupit na stupeň nejvyšší. Za největší úspěchy své kariéry považuje 10. místo na mistrovství světa v Rakousku, osmé a desáté místo na OH v Soulu.

Sobotka: Zemanovci staví na přeběhlictví

Regecův přestup zkritizoval lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. „Přeběhlictví je nutno odmítnout jako podvod na voličích. Zemanovci, kteří dlouhodobě na přebíhání senátorů staví, tím prokazují jak nedostatek slušnosti, tak malé sebevědomí,“ napsal šéf soc. dem. ČTK.

Zemanovci představí kompletní kandidátky na začátku září. Nyní totiž ještě musí proběhnout krajské konference, které listiny posvěcují. SPOZ počítá podle místopředsedy Vladimíra Kruliše s tím, že do kampaně investuje zhruba 20 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám