Hlavní obsah

Klaus moudře rozeznal, že by neměl úspěch, říká Schwarzenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg označil rozhodnutí bývalého prezidenta Václava Klause nekandidovat v předčasných volbách za moudré rozhodnutí. Klaus podle něj správně rozeznal, že by neuspěl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Článek

Podle Schwarzenberga si Klaus spočítal, že by se mu jeho návrat do politiky nemusel povést. „Moudře rozeznal, že by mu to neprospělo a v dnešní náladě by velký úspěch neměl. Naopak, když se bude vyjadřovat čas od času jako státník, tak bude víc slyšet, než kdyby se teď opotřeboval,“ dodal.

„To je výborné prohlášení. Václav Klaus je člověk přemýšlivý, nechodí do předem prohraných projektů. Ví, že předčasné volby jsou strašně blízko a že by do nich nic smysluplného nevytvořil,“ komentoval exprezidentovo rozhodnutí šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera.

Podle něj by se teď ODS měla vystříhat jakýchkoliv komentářů. „Prokaučovali jsme první příležitost a neměli bychom udělat tutéž chybu dvakrát. První úvahy bychom skutečně měli vyslovit až po výsledku předčasných voleb. Do té doby žádné spekulace,“ řekl Právu Kubera.

Pospíšil: Může kandidovat příští rok

Klausovo rozhodnutí nekandidovat vítá místopředseda ODS Jiří Pospíšil. „Otevírá cestu k tomu, abychom našli nějakou formu spolupráce. Bylo by smutné, kdyby Václav Klaus kandidoval proti ODS a navzájem bychom si konkurovali,“ řekl Právu Pospíšil.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Podle něj by Klaus mohl příští rok skončit na kandidátce ODS do eurovoleb. „Tou spoluprací nemyslím, že by se měl vrátit do vedení ODS, ale mohl by za nás například kandidovat do Evropského parlamentu. Mně osobně by se líbilo, kdyby se této otázce věnoval,“ řekl Pospíšil. Zdůraznil, že to není stanovisko ODS.

Naopak úřadující předseda ODS Martin Kuba takové rozhodnutí od Klause očekával. V České televizi jej označil za moudré, podle něj by v současné chvíli pravici spíš drobil.

Bém: ODS a TOP 09 se potřebují sjednotit

Překvapením nebyl tento krok ani pro místopředsedkyni ODS Miroslavu Němcovou. "Pokud jde o to, co se bude dít po volbách, musíme si na to počkat," podotkla. "Kdo bude chtít se přidat k pravici, nebo bude chtít jakkoli se podílet na tvorbě pravicových hodnot v České republice, tak se o tom budeme bavit, ale až po volbách," dodala.

Bývalý primátor a poslanec Pavel Bém Radiožurnálu řekl, že ODS a TOP 09 jsou jen malé strany, které se potřebují sjednotit. "Jsem přesvědčen, že ODS nezbude nic jiného, než do toho integračního proudu vstoupit. A pokusit se ty malé rozdrobené pravicové síly pokusit integrovat do jedné jediné. Když toho ODS nebyla schopna sama, protože já bych to byl býval od ní očekával, tak musíme doufat a věřit, že toho bude schopen Václav Klaus," dodal Bém.

O Klausovi jako lídrovi do eurovoleb za ODS se spekuluje už dlouho, ambici obhajovat jedničku na evropské kandidátce má ale i současný europoslanec Jan Zahradil.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Jaroslav Kubera (ODS)

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na Klausovo rozhodnutí reagoval slovy: „Kandidovat nebo nekandidovat je svobodné právo každého občana a prezident toto právo využil.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám