Hlavní obsah

Bezdomovectví hrozí 100 000 Čechů

V České republice je bez domova zhruba 30 000 lidí, bezdomovectvím je však ohroženo až 100 000 lidí. Plyne to z informací vlády premiéra Jiřího Rusnoka, která ve středu schválila vůbec první koncepci, jak tomu problému předcházet a jak jej řešit. Nejvíce ohroženou skupinou jsou lidé nad 65 let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

Článek

"Je to sociální fenomén, který u nás narůstá s tím, jak dochází k těžkým sociálním situacím. Nejvíc postiženou skupinou jsou osoby nad 65 let," uvedl ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

Sociální bydlení pro potřebné v Česku neexistuje. Předchozí Nečasova vláda počítala s tím, že model do konce roku navrhne. Podle Koníčka úkol trvá a pracuje na něm i jeho resort s ministerstvem pro místní rozvoj. Dnes schválená koncepce boje proti bezdomovectví s úpravou počítá.

Chráněné bydlení i pro lidi bez domova

Do chráněného bydlení by za tři roky mohli začít chodit i bezdomovci. S pomocí služeb by se tu měli odrazit ode dna, získat pak nájemní byt a vrátit se do běžného života. Lidem bez přístřeší a těm, jimž hrozí ztráta bydlení, by mohly v budoucnu pomoci i nové dávky. Fungovat by měly také ordinace pro bezdomovce.

Podle expertů je v pomoci nejdůležitější právě co nejdřív zajistit bydlení. Ověřit to má podle koncepce tříletý projekt, odstartovat má nejpozději začátkem roku 2015. Má sledovat, jak si samostatné bydlení udrží ti, kteří se dostali z ulice.

Konec předražených ubytoven

V příštím roce má resort práce také přijít s opatřením, "které zamezí zneužívání dávek na bydlení ze strany některých majitelů ubytoven". V nich často končívají lidé, kteří o byt přišli. Platí tam pak předražené nájemné. Na ně dostávají dávky od státu. Radnice a úřady práce by měly v roce 2015 posílit terénní práci. Sociální pracovníci by měli vyhledávat lidi, jimž hrozí ztráta střechy nad hlavou. S nimi by pak měli pracovat.

V roce 2015 má ministerstvo práce se zástupci jiných resortů posoudit možnosti zavedení nových dávek pro bezdomovce a ohrožené ztrátou bydlení. Návrh počítá i s možností úpravy exekucí.

Inspirace ve Vídni

Autoři se inspirovali projektem z Vídně. Pokud tam hrozí kvůli exekuci vystěhování, musí soud před zahájením řízení informovat sociální úřad a vyžádat si návrh řešení situace. Třem čtvrtinám dlužníků se tak v rakouské metropoli podařilo bydlení udržet. Víc má být i protidluhového poradenství. Do dvou let by měla také vzniknout opatření k oddlužení nejchudších lidí, kteří přišli o byt a na osobní bankrot nedosáhnou.

V roce 2016 by měla začít fungovat zařízení, v nichž by se bezdomovci po nemoci či odchodu z nemocnice mohli doléčit. Fungovat by měly i ordinace pro bezdomovce.

Koncepce obsahuje jen nástin opatření a termínů. Nejsou v ní ani informace o tom, kolik by případně jednotlivé kroky stály. Autoři uvedli, že uskutečnění návrhů si žádné další peníze z veřejných rozpočtů nevyžádá. Využít by se prý měly fondy EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám