Hlavní obsah

Jaká bude zima? Jeden model říká krutá, druhý mírná

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobé klimatologické modely britských meteorologů předpovídají Evropě krutou a vlhkou zimu. První vlna mrazů by měla přijít už v listopadu, druhá v únoru. Podle Američanů by naopak měla být letošní zima mírná.

Foto: Reuters

Článek

Které z těchto předpovědí věřit? Jak kdo chce. „Tyto klimatologické modely předpovídají počasí na šest měsíců dopředu a vznikají na celý svět dva,“ řekla Právu meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

„Jeden od amerických meteorologů a druhý od britských. A pro tuto zimu, stejně jako tomu bylo v létě, jsou v podstatě protichůdné. Podle Britů, kteří nám nyní předpovídají zimu jako na Sibiři, jsme měli mít chladné a vlhké léto. Ale spletli se,“ dodala.

„V letních měsících se u nás trefila americká předpověď. Byly teplé a suché. Stejně tak letošní zima by ve střední Evropě měla podle nich být mírná a suchá. Naopak britské modely ukazují pro evropský kontinent zimu studenou a vlhkou, plnou srážek,“ pokračovala Honsová.

To, proč čeští odborníci takové dlouhodobé modely nevytvářejí, je kromě velmi nákladné techniky a odborníků podle Honsové také v mentalitě lidí.

Jde jen o nástřel

„V Británii a USA lidé chápou, že jde jen o nástřel, odhad. Meteorologové jim k předpovědím vždy uvádějí i procenty vyjádřenou pravděpodobnost vyplnění. Často totiž prognózy nevyjdou. Kdybychom to dělali my v Česku, lidé by nás ukamenovali,“ usmála se Honsová.

Ona sama se raději nepřiklání ani k jedné ze dvou dlouhodobých předpovědí.

Pacifická oscilace nahrává kruté variantě

Do karet té krutější britské předpovědi nahrává takzvaná pacifická dlouhodobá oscilace. Jde o pravidelné změny v rozdílu atmosférického tlaku mezi polární oblastí a středními šířkami, takzvané arktické oscilace.

V negativní fázi oscilace je tlak vyšší než normálně nad Arktidou a nižší nad středními šířkami. V pozitivní fázi je tomu naopak. Při silné negativní fázi arktické oscilace proniká častěji do střední Evropy studený vzduch. Její základní cyklus od minimálních teplot k maximálním je sedmdesátiletý a dá se dělit zhruba na 30 až 40 let trvající chladné období a stejně dlouhou teplou dobu.

Chladné pacifické dlouhodobé režimy jsou počítány v letech 1890 až 1924 a mezi roky 1947 a 1976. V meziobdobích si lidé užívali teplejších let.

Krtci to vědí nejlépe

Podle české meteoroložky to nevypadá, že bychom se ocitli v chladnějším období, protože v roce 2007, na který by vycházel onen začátek třicetileté chladné etapy, byla jedna z vůbec nejteplejších zim. Nejdelší předpovědí, kterou čeští meteorologové sdělí, bude ta na měsíc září. Zveřejní ji tento pátek.

Možná by si britští i američtí meteorologové mohli tipnout i podle jedné lidové pranostiky, podle níž se dá už na podzim určit, jaká bude zima: Když krtci ryjí na podzim v dolinách, bude tuhá zima. Ryjí-li na vršcích, bude zima mírná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám