Hlavní obsah

Podnikatel z kauzy Rath navrhnul, aby byl zproštěn obžaloby

Praha
Aktualizováno

Po týdenní přestávce v úterý pokračoval u Krajského soudu v Praze projednávání případu Davida Ratha a dalších deseti lidí obžalovaných z nezákonného upravování zakázek ve Středočeském kraji. K soudu se dostavila i slovenská podnikatelka Lucia Novanská, ta ale odmítla z psychických důvodů vypovídat.

Obžalovaní v kauze Rath přicházejí k souduVideo: Novinky

 
Článek

15:55 - Soudce přerušil hlavní líčení do středy. Pokračovat se bude opět v 8:45.

On-line přenos skončil. Děkujeme za pozornost.

15:53 - Na Jirešovu výpověď reagovali jen Rath, Kott a Pancová. Ostatní obžalovaní se vyjádřit nechtěli.

15:34 - Výslech dále vedou obhájci obžalovaných, po nich se přihlásil o slovo David Rath.

„Vyhrála vaše firma výběrová řízení i před mým nástupem na hejtmanství a jaké to byly zakázky?“ ptá se Rath.

„Ano, šlo o dodávky do příbramské nemocnice,“ odpovídá Jireš.

15:24 - S Petrem Kottem Jireš jednal o zakázkách, které již byly v realizaci. Žalobce Jirát chce vědět, proč to řešil právě s Kottem a ne s představenstvem. Načež mu obžalovaný odvětil, že se s Petrem Kottem zná. Jirát se nenechal odradit. „Ale proč jste v něj měl takovou důvěru?“ Do tázání se vkládá soudce. „Vím, kam míříte, ale obžalovaný už na to odpověděl.“

15:13 - Soudce Pacovský zjišťuje, jestli odpovídají přepisy odposlechu rozhovorů. „Odpovídají přepisy vašich odposlouchaných telefonátů?“ ptá se Pacovský. „Mé telefonické hovory řádově odpovídají.“

Ve výslechu dále pokračuje státní zástupce Petr Jirát.

15:06 - „Předával jste vy osobně někomu z obžalovaných nějakou hotovost?“ táže se soudce. „Ne,“ odpovídá Jireš. „Předával vám někdo z obžalovaných nějakou hotovost?“ „Ne.“

14:57Jireš po dokončení svého monologu navrhl, aby byl zbaven obžaloby v plném rozsahu. Soudce Pacovský chce vědět, jak dlouho zná obžalovaný Ratha, Pancovou a Kotta. „Davida Ratha znám z televize. Kateřinou Pancovou osobně, Petra Kotta přibližně tři roky.“

14:48 - Po poradě obžalovaných s právníky soud pokračuje v přerušeném hlavním líčení výslechem Martina Jireše. Otázky nejprve pokládá soudce Pacovský.

13:26 - Po dvouhodinovém důkladném opírání Jireše do textu obžaloby soudce Pacovský vyhlásil polední přestávku. Jednání bude pokračovat ve 14:30, kdy bude obžalovaný zodpovídat otázky obhájců.

13:11 - Jireš obsáhle popisuje obecná fakta, jaká práva má zadavatel, dodavatel, co musí obsahovat zadávací dokumentace. Jeho proslov je vypsaný na desítkách stran.

K hlavnímu líčení opět přišel i herec a režisér Jan Kačer, který se zaručil za Davida Ratha a uvedl, že Ivana Salačová působí jako zrádce.

12:49 - Jireš vypovídá přibližně hodinu a půl, převážně o jednotlivých zakázkách pro středočeské nemocnice. Jeho řeč je rázná, většinu projevu čte z připravených podkladů.

12:40 - Otisky Jireše, které policie našla na dvou obálkách s penězi, prý nelze spojovat s úplatky. „V protokolu o domovní prohlídce u Petra Kotta a Kateřiny Pancové stojí, že obálky obsahovaly úplně jinou částku, než je v obžalobě. Je to tedy smyšlenka obžaloby,“ uvedl. Dále zdůraznil, že na žádných bankovkách nebyly nalezeny jeho otisky.

12:31 - Jireš se zmiňuje o schůzkách s Petrem Kottem, při kterých měl předat úplatek v hodnotě 6 miliónů korun. Nahrávky odposlechů to dle něho nepotvrzují, pouze to, že se skutečně sešli.

12:16Jireš se dopodrobna zabývá zadávacími podmínkami. “Jediným hodnotícím kritériem byla nabídková cena,“ uvedl.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Martin Jireš odchází v přestávce hlavního líčení z jednací síně Krajského soudu v Praze.

Zmínil také pojem, o němž hovoří obžaloba. „‚Křoví´, používané obžalobou, je nejednoznačný pojem,“ tvrdí. Podle něj lze označit za “křoví” všechny firmy účastnící se tendrů, ať už uplácejí nebo neuplácejí.

11:58 - „Ani Petr Kott, ani David Rath, ani Kateřina Pancová nebyli zadavateli,“ řekl Jireš. Podle jeho slov tak nemohli ovlivňovat firmou vyhrané zakázky. „Zdravotnické potřeby, které byly předmětem veřejných zakázek, jsou běžně dostupné na trhu.“

11:43 - Veřejnost vpustili po pauze do soudní síně. Soudce vyzývá obhájce, aby po poradě s klienty zaujali svá místa. Pancová s Kottem se políbili. Hlavní líčení dále pokračuje výpovědí Martina Jireše.

10:57 - Soudce přerušil jednání do 11:25.

10:56 - Jireš už půl hodiny popisuje, že při nákupech zdravotnického zařízení pro středočeské nemocnice nešlo o skrytou diskriminaci. Zakázka nebyla šitá na míru jeho zdravotnické společnosti a nákup vybavení probíhal v souladu se zákonem. Soudce Pacovský ho upozorňuje na blížící se přestávku.

10:45 - Jireš svou obhajobu předčítá z papírů. Během toho Petr Kott stihl v nestřeženém okamžiku hladit Kateřinu Pancovou po paži, vzájemně se na sebe usmívají.

10:40 - Jireš měl podle policejních protokolů předat Petru Kottovi šest miliónů korun jako úplatek za zmanipulované zakázky v kladenské a příbramské nemocnici, které získala firma Puro - klima, v níž byl Jireš místopředsedou představenstva.

10:33 - Soudce Pacovský předvolává před řečnický pultík dalšího obžalovaného, Martina Jireše ze společnosti Puro-Klima.

10:30 - „Skutečnosti uvedené v obžalobě se nezakládají na pravdě,“ říká Mladý. Podle něho je normální, že se spolu firmy stýkají a zjišťují, jak si ostatní vedou ve veřejné zakázce. Dále kritizuje postup policie. Obžalovaný ukončuje svou krátkou výpověď a nechce se vyjadřovat k žádným dotazům. Soudce čte výpověď obžalovaného z 16. května. Není vznesena žádná připomínka z lavice ostatních obžalovaných.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obchodní ředitel firmy Konstruktiva Branko Tomáš Mladý odchází z jednací síně Krajského soudu v Praze.

10:17 - K řečnickému pultíku zamířil další obžalovaný, obchodní ředitel firmy Konstruktiva Branko Tomáš Mladý.

10:14 - Na závěr reaguje na soudcovu ukázku krabice od vína z minulého týdne. „Krabice, kterou jste minulý týden ukazoval Salačové, není ta, kterou jsem dával Kateřině Pancové. Dále nechci vypovídat a nechci, aby mi byly kladeny žádné otázky,“ ukončil náhle svou výpověď, na kterou nechce reagovat nikdo z obžalovaných.

Foto: Milan Malíček, Právo

K soudu se poprvé dostavila i Lucie Novanská, která se dosud omlouvala ze zdravotních důvodů.

10:10 - „Činy, ze kterých jsem vinen, jsem nespáchal,“ uvedl na začátek. Také vystoupil proti výpovědím Ivany Salačové. „Výpověď ing. Salačové považuji za účelovou a tendenční. Mám z toho pocit, že se Salačová snaží vyvinit. Mám pocit, že vypovídá tak, aby vyhověla policejním orgánům.“

10:07Soudce přistoupil k výslechu dalších obžalovaných. K řečnickému pultu pozval slovenskou podnikatelku Lucii Novanskou. „Výpovědi nejsem psychicky schopna,“ omluvila se obžalovaná. Dále tedy před soudem vypovídá bývalý ředitel firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský.

10:01 - Soudce Pacovský dokončil čtení říjnové výpovědi. Rath nechce výpověď doplňovat, ani opravovat. Vyjádřit se však chce obžalovaná Ivana Salačová. „Chci opravit, že jsem nehledala investora pro buštěhradský zámek,“ doplnila, že toto řešil projektant Procházka.

9:58 - Exhejtman ve výpovědi ohledně zakázek v krátkosti zmínil vztah k Pancové a Kottovi. Stěžoval si na přepis záznamu z návštěvy, kdy si měl odnášet krabici vína se sedmi milióny korun. „Není zaznamenán celý přepis návštěvy u Kateřiny Pancové a Petra Kotta. Při odchodu jsme hovořili o tom, že si od nich odnáším víno. Tato část je zcela vypuštěna. Jde tedy o účelovou manipulaci, která se do výpovědi nehodí. Do krabice jsem neviděl, nikdo ji neotvíral.“

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová přichází na jednání Krajského soudu v Praze.

9:41 - Rath v říjnové výpovědi, kterou čte soudce, detailně popisuje okolnosti ohledně projektu rekonstrukce zámku Buštěhrad. Měl pocit, že se stavaři nemohou v řadě věcí shodnout, podotkl však, že on je v této oblasti laik. Protože vycítil, že je projekt ve skluzu, nechal vše přezkoumat.

9:34 - Dále popsal, jak ve Středočeském kraji fungovala výběrová řízení. „Jsem lékař, nejsem odborníkem na výběrová řízení. Tomu se věnovali členové rady, kteří měli s veřejnými zakázkami zkušenosti.“

9:27 - Soudce Pacovský čte loňskou výpověď Davida Ratha velmi rychle. Bývalý hejtman v ní například uvádí, jak fungovalo krajské zastupitelství, krajská rada a Regionální operační program Střední Čechy.

9:18 - Rath tehdy ve výpovědi uvedl, jaké všeobecné pravomoci má hejtman. Upozornil, že nemá kompetenci cokoliv rozhodnout samostatně. „V souvislosti s veřejnou zakázkou jsem nikdy žádný úplatek nepřijal,“ uvedl bývalý hejtman.

9:12 - Soudce Pacovský čte na úvod výpověď Davida Ratha z 23. října 2012, protože tato část nebyla natáčena a nelze přehrát jako videozáznam.

9:10 - K soudu přišla i podnikatelka Lucia Novanská, u předchozích stání kvůli nemoci nebyla.

9:07 - Po poradě klientů s advokáty soudce Robert Pacovský pokračuje v přerušeném hlavním líčení.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Poslanec David Rath na cestě do soudní síně.

9:03 - Novináři i obžalovaní jsou v soudní síni.

Předpokládá se, že přehrávání výslechů zabere celý den a protáhne se i do středy.

Poprvé by se také u soudu měla objevit slovenská podnikatelka Lucia Novanská, která se zatím omlouvala kvůli zdravotním důvodům. Státní zástupce ji podezírá z manipulování zakázkami podle předem domluveného scénáře a přijetí úplatku nejméně 200 tisíc korun.

Žalobce Petr Jirát viní 11 obžalovaných z korupce při zadávání tendrů ve zdravotnictví. Hlavními organizátory jsou podle něj bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel, exposlanec Petr Kott. Ratha prý dvojice průběžně informovala. Dalšími obžalovanými jsou podnikatelé a manažeři, kteří se na machinacích měli podílet.

Rath verzi obžaloby odmítá, stejně jako Pancová s Kottem. Exposlanec často v této souvislosti hovoří o spiknutí. Jako jediná se zatím přiznala podnikatelka Ivana Salačová, pro kterou obžaloba navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám