Hlavní obsah

Zemanovo kritérium preferencí není použitelné, tvrdí Sobotka

Novinky, Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman v pátek poradil stranám, aby při výběru svého kandidáta na post premiéra přihlíželi k získaným preferencím. Šéf ČSSD ale v rozhovoru pro Právo uvedl, že toto kritérium není použitelné.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Pane předsedo, ČSSD chce voliče oslovit heslem „Prosadíme dobře fungující stát“. Můžete ale lidem nabídnout i dobře fungující stranu?

Pokud se podíváte na to, jak jsou jednotlivé politické strany připraveny na volby, byť jsou v předčasném termínu a vše půjde skutečně rychle, tak po sobotě mohu směle oznámit, že soc. dem. je ze všech politických stran na volby připravena nejlépe.

Máme schválené všechny kandidátky, všechny lídry, včetně celostátního lídra a kandidáta na premiéra, máme otevřený transparentní účet, intenzivně připravujeme volební kampaň a máme také už schváleny základy volebního programu, jakýsi náš volební program v kostce.

Vypukla volební kampaň. Chystáte vystoupení na mítincích?

Jako celostátní lídr povedu kampaň v celé ČR. Připravuji turné po všech krajích, chtěl bych se setkat s občany při pokud možno co nejvíce příležitostech. Samostatné turné plánuji v Jihomoravském kraji (Sobotka je tam lídr kandidátky – pozn. red.), kde bych rád navštívil všechna větší města.

V sobotu jste varoval před nemístným soutěžením uvnitř kandidátek. Mířil jste tímto vyjádřením právě na jižní Moravu, kde je dvojkou váš zástupce Michal Hašek?

Mířil jsem především na individuální kampaně jednotlivých kandidátů. To jsme zaznamenali v soc. dem. i v minulých volbách. Pokládám to za určité narušení solidarity, která by měla mezi kandidáty soc. dem. fungovat.

Máme málo času do voleb a chceme se soustředit na to, aby občané znali naše klíčová poselství, a skutečně je nechceme rozptylovat nějakou individuální kroužkovací kampaní. Každý občan má právo dát svůj preferenční hlas, je to jeho rozhodnutí. My budeme strašně rádi, pokud si občané vyberou kandidátku soc. dem. a na ní přirozeně mají možnost kroužkovat.

Prezident Miloš Zeman přikládá preferenčním hlasům velkou váhu. Co si o jeho názoru myslíte?

Myslím, že to kritérium, které navrhuje pan prezident, není použitelné. U celostátního lídra, kterým jsem, nejde jen o jihomoravský volební obvod. Mne bude zajímat především celostátní výsledek ČSSD, jestli dokážeme s velkým náskokem porazit naše dva klíčové konkurenty TOP 09 a ODS: lidé v Praze, jižních Čechách nebo v Liberci mi nemohou dát žádné preferenční hlasy, byť je budu oslovovat jako celostátní lídr soc. dem. a kandidát na premiéra.

Celý rozhovor si můžete přečíst v pondělním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám