Hlavní obsah

Sobotka spolupráci s TOP 09 nevyloučil, obula se Peake do šéfa ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Projev šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky na jednání stranického ústředního výkonného výboru, kdy prohlásil, že udělá vše pro to, aby po volbách ODS a TOP 09 zamířily do opozičních lavic, vyvolal překvapivou reakci bývalé členky pravicové vlády, někdejší vicepremiérky Karolíny Peake. Sobotkově deklaraci, že nechce spolupracovat s TOP 09, nevěří.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake

Článek

„Rozhodně nevyloučil spolupráci s TOP 09. Jen prý bude dělat vše pro to, aby nebyla nutná,“ reagovala Peake na Sobotkův sobotní projev, kdy lídr sociální demokracie řekl: „Po volbách bude ČSSD usilovat o takové programové spojenectví, které umožní realizovat co nejvíce ze sociálně demokratického volebního programu a učiní vše proto, aby se pravicové strany, zodpovědné za současnou špatnou situaci, nevrátily do vlády“.

Podle Peake je formulace slibu stejně pružná jako Sobotka. „Formulace slibu ČSSD ohledně povolební spolupráce či nespolupráce je stejně pružná, jako je pružný sám Bohuslav Sobotka. Nevyloučil a neřekl fakticky nic,“ soudí bývalá vicepremiérka.

Peake zkritizovala i Sobotkovo působení na ministerstvu financí

Do Sobotky se opřela i kvůli hlavnímu volebnímu heslu ČSSD „Prosadíme dobře fungující stát“. Peake vytkla lídrovi sociální demokracie jeho působení v čele ministerstva financí.

„Je asi nutné znovu a znovu připomínat, že Bohuslav Sobotka jako ministr financí rozjel zadlužování naší země v době růstu, kdy měl, pokud by byl správný hospodář, naopak šetřit na horší časy. Na byt si našetřil z poslaneckých náhrad, jak sám přiznal, byl u mnoha podivných prodejů státního majetku, jako třeba OKD. Spřátelenému hoteliérovi odpustil miliónové daně. Podobné úspěchy chce asi opakovat,“ sdělila Peake.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám