Hlavní obsah

Ty jsi malý jedinácek! Extremisty v Budějovicích vítají posměšné nápisy

České Budějovice

Desítky nápisů jako Národ rovně, Nevybočuj z řady! Víš proč jsi tu? Ty jsi malý jedinácek, se v sobotu ráno objevily na komunikacích v Českých Budějovicích, kudy odpoledne půjde protiromský protestní pochod. Nápisy mají symbolizovat nesouhlas s odpolední demonstrací.

Foto: Jiří Forman, Novinky

V čele protiromských protestů stojí přestavitelé ultrapravice

Článek

Na chodníky je za svítání napsali členové iniciativy Budějovice proti násilí. Jejich aktivitu podpořil i rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jedinácek. Novotvar ušitý namíru psychologickému profilu ultrapravicových extremistů.

"Zvolili jsme velmi mírumilovný a klidný protest proti pochodům, protože preferujeme nenásilí a upřímnou snahu na změně pracovat," řekla za iniciativu Radka Doležalová. Dodala, že osoby, které se na tvorbě nápisů podílely, nehodlají odpoledne jakýmkoliv způsobem narušovat protestní pochod. Nápisy jsou prý lehce umyvatelné a jejich autoři podle Doležalové slíbili, že je nejpozději do jednoho měsíce odstraní.

Protestovat se bude na více místech

Demonstrace se v sobotu od 15:00 v Českých Budějovicích podle organizátorů zúčastní asi stovka lidí. Chtějí vyjádřit nesouhlas se systémem sociálních dávek a údajným černým rasismem. Podobné akce se ve stejnou dobu konají také v Moravskoslezském kraji v Ostravě, v Královéhradeckém kraji v Jičíně, v Ústeckém kraji v Duchcově a v Plzeňském kraji v Plzni.

"Vždycky budu kategoricky bojovat proti okrajovým společenským jevům, které jsou velmi nebezpečné. Podporuji aktivitu iniciativy Budějovice proti násilí a vnímám to jako protest proti neonacismu a nedemokratickým projevům," řekl rektor Grubhoffer.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Řeky Řekům, hlásá další nápis, který paroduje slogan Čechy Čechům často vykřikovaný skinheady

České Budějovice se v létě staly jedním z center protiromských protestů. Účastníkům několika shromáždění a pochodů vadila hlavně situace na sídlišti Máj. Tam bydlí přes 20 000 lidí a žije zde také patrně nejvíce zástupců romské menšiny ve městě.

Situace na sídlišti Máj byla napjatá od června, tehdy se do sporu dostaly děti na hřišti a následně se do konfliktu zapojilo asi 100 dospělých. Následovalo několik demonstrací a protestních pochodů, které vyústily v potyčky. Policie zadržela několik desítek lidí, deset jich obvinila. Dalších osm lidí obvinila kvůli konfliktu na dětském hřišti.

Reklama

Výběr článků

Načítám