Hlavní obsah

Odměny na úřadu vlády: Nagyová měla zdaleka nejvyšší

– Praha

Vedoucí zaměstnanci úřadu vlády dostávali i v minulosti statisícové odměny, nedosahovaly však takové výše, jako v posledních dvou letech u bývalého vedoucího úřadu Lubomíra Poula nebo někdejší vrchní ředitelky kabinetu Jany Nagyové. Vyplývá to z údajů o platech z let 2007 až 2009, které v pátek úřad zveřejnil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Nečas s Janou Nagyovou po jejím propuštění z vazby

Článek

"Zájem o platové poměry na úřadu vlády byl mimořádný, v první den uvolnění informací o mzdách vysokých státních úředníků navštívilo vládní portál přes 6000 unikátních uživatelů. Úřad vlády má zájem v nastoleném trendu pokračovat a reflektovat veřejný zájem v zájmu transparentnosti," uvedl k pátečnímu kroku vedoucí úřadu Radek Augustin.

Na začátku srpna úřad zveřejnil data z let 2010 až 2012.

Z těch vyplynulo, že Poul bral ročně 1,17 miliónu korun plus další odměny. Ty například loni činily téměř 1,7 miliónu. Přítelkyně expremiéra Petra Nečase (ODS) Nagyová si v posledních dvou letech přišla na 998 000 korun ročně, k tomu dostala odměny 1,2 miliónu a 840 000 korun. [celá zpráva]

Žádný z dřívějších ředitelů sekcí, tedy funkce, kterou Nagyová zastávala, si přitom v letech 2007 až 2009 nepřišel na odměnách na více než 293 000 korun. Bývalý ředitel úřadu vlády Jan Novák bral plat přes milión korun ročně a na odměnách nejvíce získal v roce 2009, kdy dostal 865 000 korun.

Související téma

Foto: Reuters

Jana Nagyová na kongresu ODS v Brně v listopadu 2012

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas ve Sněmovně.

Výši platů a odměn současných vedoucích zaměstnanců úřad nezveřejnil. Premiér Jiří Rusnok ale už dříve řekl, že nový šéf úřadu Augustin má základní plat zhruba 90 000 korun měsíčně, o deset procent méně než jeho předchůdce. Zároveň zdůraznil, že prémie se na úřadu budou dávat nižší než v minulosti. Měly by činit nanejvýš 30 procent základního platu.

Reklama

Související články

Petr Nečas je rozveden

Manželství expremiéra Petra Nečase bylo v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 4 rozvedeno. Manželé se k soudu nedostavili, zastupovali je jejich právníci, uvedl...

Výběr článků

Načítám