Hlavní obsah

Bývalý šéf zelených Bursík odchází po osmi letech ze strany

Aktualizováno

Bývalý šéf a nynější místopředseda Strany zelených (SZ) Martin Bursík odchází po osmi letech z partaje. Odchod zdůvodnil tím, že v poslední době několikrát neúspěšně protestoval proti posunu strany doleva. Bursík byl dvakrát ministrem životního prostředí a krátce vedl také ministerstvo školství. Ve vládě Mirka Topolánka zastával i funkci vicepremiéra.

Foto: Právo

Martin Bursík

Článek

Zelení se podle Bursíka ženou do široké levicové fronty, jejímž architektem je prezident Miloš Zeman. "Účast SZ v takové frontě považuji za zradu základních hodnot, na kterých strana stojí," uvedl Bursík k rozhodnutí o vystoupení ze strany.

"Většinu politické práce v SZ v tomto roce jsem se pokoušel přesvědčit vedení strany o tom, aby přehodnotilo posun SZ doleva, protože strana je pak oprávněně považována za spojence ČSSD, KSČM, SPOZ a Zemana," uvedl.

Rovněž mu vadí, že Strana zelených opakovaně odmítla jeho návrhy usnesení, kterým by strana odsoudila krajské koalice ČSSD s KSČM a odmítla se podílet na vládě opřené o komunisty. "Založením antikomunista, nemohu setrvávat ve straně, v jejímž vedení nelze dosáhnout jasně deklarovaný odpor ke spolupráci s komunisty," oznámil.

Bursík v pátečním prohlášení naznačil, že by chtěl dál působit v politice. "Hodlám nadále pracovat ve prospěch ekologických a liberálních témat, avšak na půdorysu nekomunistické demokracie," sdělil.

Žádné překvapení

Podle předsedy strany Ondřeje Lišky není odchod Martina Bursíka velkým překvapením. V tiskovém prohlášení uvedl, že odmítal spolupráci delší dobu a důvody, které uvedl, nejsou podle Lišky pravda. Tzv. zemanovská koalice se prý o zelené opírat nemůže. Strana podle jeho slov podpoří takové povolební uspořádání, které nebude spoléhat na KSČM.

“Martin Bursík odchází, protože nepřesvědčil ve straně dostatek lidí o svém konceptu úzce ekologické strany. Strana zelených nestojí na Martinu Bursíkovi, ale na bezmála čtyřech stech místních zastupitelích, starostech a je zastoupena v Senátu Eliškou Wagnerovou a Liborem Michálkem, uvedl Ondřej Liška.

Související téma

Šéf zelených dodal, že se podle něj Bursík nedokázal poučit z “chyb koaliční spolupráce s ODS ve vládě Mirka Topolánka”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám