Hlavní obsah

Šťastný vystoupil z ODS, s dalšími odpadlíky chce pod Klausova křídla

Aktualizováno

Poslanec a dlouholetý člen ODS Boris Šťastný vystupuje ze strany. Chtěl by se přičinit, aby vznikla politická strana pod vedením Václava Klause. Zájem angažovat se pod Klausovými křídly projevili i další bývalí členové ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný

Článek

„Nemohu už kandidovat za stranu, která opustila své ideje. Zradila své voliče tím, že nedodržela, co jim před volbami slíbila, a nikdo z vedení se za to neomluvil a ve straně nedošlo k žádné změně,” napsal Šťastný v prohlášení.

Martin Kuba o situaci v ODS a odchodu Borise ŠťastnéhoVideo: Novinky

Dodal, že nemůže zůstat ve straně, „kde vlastní názor není přirozenou součástí svobodné vnitrostranické diskuse, nýbrž důvodem pro vylučování jednotlivců či likvidaci celých stranických organizací”. Naráží tak na události posledních týdnů a měsíců, kdy byli ze strany vyloučeni například Tomáš Hrdlička, nebo zrušeny oblastní sdružení v Praze 4 či Praze 12.

Rád bych učinil vše pro to, aby byly vytvořeny podmínky pro vznik nového politického subjektu pod vedením bývalého prezidenta republiky Václava Klause
Boris Šťastný

Šťastný, který je dlouhodobým zastáncem Václava Klause, ale uvedl, že se z veřejného prostoru nestahuje. „Rád bych učinil vše pro to, aby byly vytvořeny podmínky pro vznik nového politického subjektu pod vedením bývalého prezidenta republiky Václava Klause, pokud se Václav Klaus rozhodne do jeho čela postavit. Já pevně doufám, že se tak stane,” napsal v prohlášení.

Poslední šance pro záchranu země, tvrdí Šťastný

Podle něj by se takový projekt měl stát „jedinou a poslední šancí pro záchranu naší země před nástupem komunistů k moci, pravicovou hradbou proti nebezpečně se rozpínající levici, skutečným bojovníkem za národní zájmy a garantem obnovení a sjednocení autentické pravicové politiky” v Česku.

O návratu Václava Klause do aktivní politiky se v posledních dnech často hovoří. Spekuluje se také o jeho spolupráci se Suverenitou Jany Bobošíkové.

Klause by brali i další bývalí členové ODS

Do Klausovy náruče by se rádi vrátili i další pražští odpadlíci z ODS. Například „rebel“ Jan Florián, který odešel z ODS poté, co nehlasoval proti vyslovení důvěry Rusnokově vládě.

„Několikrát jsem prohlásil, že na politické scéně nevidím žádný autentický pravicový subjekt, za který bych kandidoval. Pokud by se nějaký takový objevil, kandidaturu bych zvažoval. Návrat Václava Klause do politiky bych velmi uvítal. Jde o to, jak se pan profesor rozhodne, ale já bych byl jeden z prvních, kdo by se připojil, ne-li první,“ řekl Právu exposlanec ODS, kterého preferenční hlasy v posledních parlamentních volbách vynesly z posledního, nevolitelného místa kandidátky.

Podobně mluví i další bývalý člen ODS, starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. „V tuto chvíli je to nová věc. Václava Klause si velice považuji a je mi sympatická myšlenka, že by se něco takového mohlo spustit. Vstoupil jsem do ODS v roce 1997 po „Sarajevu“ a poté, co jsem mohl porovnat období s Klausem a bez Klause, tak je to nesrovnatelné. To, co se děje teď v ODS, se nedá ani popsat, takový úpadek bych už nikdy nechtěl zažít,“ řekl Právu známý kritik expředsedy ODS Petra Nečase.

Spekulace vzbudila i skutečnost, že exprezident Klaus na příští týden pozval do své hanspaulské rezidence starostku Prahy 6 Marii Kousalíkovou. Ta je zakládající členkou ODS a vždy patřila do tábora „klausovců“. Kousalíková ale „námluvy" s Klausem vyloučila, ODS se nechystá opustit.

„Naše schůzka nemá s politickou situací nic společného. Jdu k němu jako starostka Prahy 6, a ráda bych ho pozvala na dny Prahy 6,“ uvedla pro Právo. „V životě jsem byla pouze v jedné straně, a v ní zůstanu. Nešla bych do jiné strany, i kdyby ji zakládal Václav Klaus, kterého si velice vážím,“ řekla Kousalíková.

Kubera: Volitelné místo by nedostal

„Škoda to rozhodně není,“ komentoval odchod Šťastného ze strany šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera.

„Důvod jeho odchodu je zcela prozaický: teď se dělají kandidátky a Boris zjistil, že by se na volitelné místo už nedostal. Jeho by lidé vykroužkovali spíš dolů, než nahoru,“ řekl senátor, který nedávno v rozhovoru pro Právo prohlásil, že Boris Šťastný nemá v ODS co dělat. „Modlil jsem se, aby to nečetl, protože mě chce zabít už dlouho,“ vtipkoval Kubera. [celá zpráva]

Svoboda rozhodnutí uvítal

Místopředsedkyně strany a předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová sdělila, že Šťastný tento krok na úterním jednání poslaneckého klubu neavizoval, a naopak mluvil o tom, jak se má ODS postavit k předčasným volbám. Jeho krok ale respektuje. „Obávám se však, že drobení pravice není cestou k porážce levice,” dodala.

„Jeho rozhodnutí respektuji. Odvedl velký kus práce v ODS, byl k ní vždy loajální, mnohé jí dal,” reagoval místopředseda strany Tomáš Chalupa. Podotkl, že sám patří ke „klausovcům” v ODS, ale i když se Šťastným v mnoha věcech souhlasí, ve straně zůstane.

Podobný názor má i úřadující šéf ODS Martin Kuba. Jak uvedl, Šťastného krok mu nedělá radost, podle něj by se strana měla semknout, nikoli drolit.

Naopak bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda, s nímž se Šťastný několikrát pustil do křížku, odchod exposlance uvítal. „Myslím, že to je pro ODS dobře, i když mě to překvapilo, protože vždy deklaroval, že ODS je pro něj srdeční záležitost,” řekl. Také podle Svobody by Šťastný, pokud by neodstoupil, neměl na pražské kandidátce do předčasných voleb místo.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný, v pondělí nejen jménem, obhájil svou pozici v čele pražské ODS.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Jan Florián

Pražský exprimátor na svém Facebookovém profilu s nadsázkou napsal „Dnes jsem Štastný”.

Reklama

Výběr článků

Načítám