Hlavní obsah

ČSSD chce snížit kompenzace za nevydaný majetek v rámci restitucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté se chytili předvolebního lana, které hodili komunisté, když do svého programu zařadili návrh referenda o platnosti kritizovaných církevních restitucí. Pokud ČSSD uspěje ve volbách, zahájí jednání s církvemi o snížení kompenzací za nevydaný majetek. Zároveň chtějí zpřísnit kontrolu již vydávaného majetku.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení ČSSD (zleva) Michal Hašek, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc

Článek

Cílem jednání s církvemi bude podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky snížení dopadů na veřejné rozpočty, cílem přísnější kontroly vydávaného majetku pak zajištění toho, aby se nevydávaly nemovitosti, o něž církve přišly před 25. únorem 1948. ČSSD již dříve vyjádřila pochybnosti, zda není vydáván majetek, na který ve skutečnosti církve nemají podle zákona nárok.

Sociální demokracie, která je favoritem předčasných voleb, si po hlasování také chce objednat analýzu toho, do jaké míry by bylo možné v referendu rozhodnout o zákonu, který je již platný.

Právě s tímto návrhem přišli ve středu komunisté, kteří jej zasadili do svého volebního programu. [celá zpráva]

Mnohá dnešní prohlášení mají charakter předvolebního boje a chceme jednat na základě faktů.
generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub

Zákon o majetkovém vyrovnání počítá s tím, že církve dostanou nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň bude během 17 let snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně.

Biskupská konference je proti

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub uvedl na adresu ČSSD, že postupuje v duchu předvolebního boje a v rámci snahy získat voliče líbivými hesly.

Katolická církev je podle něj připravena jednat se státem o smysluplné roli církve ve společnosti. "Na druhé straně vnímáme, že mnohá dnešní prohlášení mají charakter předvolebního boje, a chceme jednat na základě faktů, a nikoliv na základě věcí, které mají nalákat voliče," reagoval. Připomněl, že církevní restituce potvrdil i Ústavní soud.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

"Myslím, že pan Sobotka jako právník ví, že všechny výzvy (k vydání majetku) mají býti podány do konce tohoto roku, a tím pádem to, jak bude jednáno s výzvami, které budou podány do konce roku, se týká současné dikce zákona, která je posvěcena Ústavním soudem. To je právní faktum, ne otázka nějakého přání. To respektuje náš právní řád na obou dvou stranách, tedy jak na straně státu, tak na straně církve," zdůraznil Holub.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám