Hlavní obsah

Senát zřejmě neodsouhlasí zrušení daně z dividend

Novinky, val

Daňový balík, který obsahuje mimo jiné zrušení daně z dividend a úlevu pro investiční fondy, zřejmě neprojde přes Senát. Postavila se proti němu sociální demokracie, která má v horní komoře většinu. Zákony označila za „nášlapnou minu“ bývalé vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Sociální demokraté nesouhlasí právě se zrušením daně z dividend a daňovými úlevami pro investiční fondy, které by podle nich znamenaly pro příští rok ztrátu zhruba čtyř miliard a dalších miliard v následujícím roce.

Proti zrušení daně z dividend už lobboval i prezident Miloš Zeman, když po rozpuštění Sněmovny prohlásil, že se těší, až „se podaří zabránit zrušení daně z dividend, které se někdy označují jako poslední Kalouskův tunel“. [celá zpráva]

Poplatek v nemocnici 60 korun

Předseda strany Bohuslav Sobotka uvedl, že si bývalá koalice zvykla do Sněmovny posílat balíky zákonů, které obsahovaly mnohdy i zákony, jež spolu obsahově nesouvisejí. Právě tímto způsobem se jí podle něj podařilo „propašovat“ zmíněné zákony. Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek to označil za „nášlapnou minu“ bývalé vlády.

„Pro sociální demokracii je nepřijatelné, aby pro takové návrhy, které znamenají obrovské riziko a skutečný tunel, hlasovala,“ nechal se slyšet Sobotka.

Ten také uvedl, že sociální demokraté budou prosazovat stanovení poplatku za pobyt v nemocnici na 60 korun místo dosavadních 100 korun, ovšem na omezenou dobu 30 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám