Hlavní obsah

Kuba dorazil svědčit v kauze exposlanců ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřadující šéf občanských demokratů Martin Kuba dorazil v pátek ráno na policejní služebnu v Praze Na Perštýně. Vypovídal v případu exposlanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy, kteří se měli provinit tím, že vyměnili mandáty za posty ve státních firmách.

Kuba vypovídal v kauze exposlanců ODSVideo: Novinky

 
Článek

Kuba dorazil na policejní služebnu kolem půl osmé, krátce po půl desáté sídlo policie opustil. Jeho výslech byl přerušen a bude pokračovat příští týden.

Bývalý ministr průmyslu v Nečasově vládě potvrdil, že se jeho výslech týkal údajné korupční kauzy poslaneckých rebelů ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy.

Já jsem s nimi nikdy žádné jednání o tom, že by souviselo jejich vzdání se mandátu s nějakou novou pozicí, nevedl
Úřadující předseda ODS Martin Kuba

Bývalí poslanci byli obviněni z korupce, která měla spočívat v dohodě o přijetí "trafik" po rezignaci na poslanecký mandát. Nejvyšší soud je ale vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman následně stíhání exposlanců zrušil. Trestní řízení ale neskončilo, kauzou se stále zabývají žalobci.

Výslech bude pokračovat

„Já jsem s nimi nikdy žádné jednání o tom, že by souviselo jejich vzdání se mandátu s nějakou novou pozicí, nevedl, žádné takové informace jsem nikdy neměl. V tomto duchu jsem poskytl informace policii,“ přiblížil obsah své výpovědi úřadující šéf ODS. Na jeho vztahy s lobbistou Ivo Rittigem se jej prý kriminalisté neptali.

Právě o tom, že se loni v listopadu před kongresem ODS sešel Kuba s Rittigem, informovala média minulý týden. ČTK uvedla s odkazem na Českou televizi, že tuto informaci obsahuje i spis k případu tří bývalých poslanců ODS. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Kuba po jednání výkonné rady ODS, která se 17. června 2013 sešla v sídle strany.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Petr Tluchoř před zahájením středočeského sněmu ODS

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Fuksa

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nagyová na kongresu ODS v listopadu 2012

Kuba nicméně dodal, že jeho výslech ještě neskončil a byl přerušen kvůli páteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. „Já musím teď za panem prezidentem na Hrad, takže jsme tu naši komunikaci přerušili, a budeme v ní pokračovat ještě příští týden,“ uzavřel Kuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám