Hlavní obsah

Referendum o restitucích: ČSSD váhá, TOP 09 je ostře proti

KSČM vyrukovala na voliče s příslibem, že po předčasných volbách do Sněmovny navrhne uspořádání referenda, v němž by lidé rozhodovali, zda má nadále platit zákon o církevních restitucích. Vzbudili tím rozporuplné reakce. Zatímco ČSSD se návrhu nebrání, ale ani není vyloženě pro, TOP 09 jej slovy svého místopředsedy Miroslava Kalouska ostře odmítla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Kalousek označil návrh, o kterém šéf KSČM Vojtěch Filip informoval ve středu, za populistický výkřik. Komunisté jím podle Kalouska pouze podkopávají právní jistoty. „Je to klasický komunistický populismus,“ uvedl v České televizi.

Podotkl, že zákon o majetkovém vyrovnání byl řádně schválen, ústavní stížnost vůči němu byla neúspěšná a byly již podepsány smlouvy s církvemi o navracení majetku. „Na jejich zrušení je vždy potřeba i té druhé strany,“ prohlásil s tím, že dohoda je sice možná vždycky, ale není možný „diktát jedné smluvní strany vůči jiné“.

Nebude to znamenat konec restitucí
Miroslav Kalousek

Nemyslí si proto, že by případné referendum něco změnilo na zákonu o restitucích. „Nebude to znamenat konec restitucí, je to populistický výkřik,“ zopakoval.

ČSSD má jiný nápad

Naopak ČSSD vyhraněný názor nemá. Uspořádání referenda nebrání, ale vzhledem k časové náročnosti příprav tohoto kroku by raději napřela síly na zásadní změnu samotného zákona. Jde jí jak o výši finanční kompenzace, tak i o rozsah vydávaného majetku. „Pokud budeme mít sílu na prosazení referenda, tak nic nebrání tomu, abychom změnou zákona mnohem dříve restituce výrazně redukovali,“ řekl Novinkám šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc. [celá zpráva]

Podle ústavního právníka Václava Pavlíčka je zrušení církevních restitucí na základě referenda reálné. „Kdyby parlament rozhodl, že takové referendum lze uspořádat, nic by tomu po formální stránce nebránilo,“ prohlásil v ČT. I tak by ale bylo nutné vyřešit otázku smluv, které stát s církvemi uzavřel.

Církve by od státu mohly dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve získat finanční náhradu 59 miliard korun během 30 let.

Anketa

Mělo by proběhnout referendum o platnosti zákona o restitucích?
Ano
78,8 %
Ne
21,2 %
Celkem hlasovalo 6397 čtenářů.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Reklama

Související články

Církve dostaly v restitucích první pozemky

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vydal v červnu církvím první pozemky, o něž požádaly na základě církevních restitucí. Ve čtvrtek o tom...

Výběr článků

Načítám