Hlavní obsah

Ostravští Romové vyzývají národ, aby nepodporoval pogrom na Romy

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tvrdá slova zazněla ve středu odpoledne v Ostravě z úst romských zástupců, kteří jsou ostře proti tomu, že se v sobotu 24. srpna mají v pěti českých městech včetně Ostravy, uskutečnit neonacistické akce zaměřené proti Romům. Mluvili o obavách z druhého holocaustu Romů i o tom, že by se neonacistům měla postavit celá společnost.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Romští zástupci informovali o tom, proč se rozhodli v sobotu svolat demonstraci proti rasismu a neonacismu. Na snímku hovoří Josef Stojka (vpravo).

Článek

„Ostravská komunita se spojila a chce poklidným sobotním shromážděním, které se uskuteční u kostela v Ostravě-Přívoze, upozornit na to, že se po celé republice chystají akce proti Romům. A vláda a obecní úřady jsou zticha, tiše to trpí a neřeší,“ sdělil ve středu novinářům za ostravskou romskou komunitu Josef Stojka. Podle něj  není možné, aby bylo v Česku romské etnikum napadáno kvůli barvě své pleti.

Jolana Šmarhovyčová k romské demonstraci v OstravěVideo: Právo

„V naší společnosti není romský problém, ale sociální problémy. Romové nemohou nést zodpovědnost za špatnou sociální situaci lidí v našem státě. Chceme problémy řešit. My nejsme agresoři, chceme v sobotu na situaci upozornit poklidnou cestou. Na shromáždění budou projevy, ale vystoupí také naši umělci. Myslím, že tolik Romů pohromadě se v Ostravě ještě nesešlo,“ upozornila za ostravské Romy Jolana Šmarhovyčová.

Podle Stojky se ostravští Romové ve středu sešli také se zástupci Moravskoslezského kraje, s ostravským primátorem a policií.

„Máme příslib od policie, že dohlédne na to, abychom byli v bezpečí před neonacisty, kteří se mají sejít ve stejnou dobu na jiném místě v Ostravě. Věříme, že policie vše zvládne. My provokovat nebudeme, avšak pokud budeme napadeni, je samozřejmé, že se budeme bránit,“ upozornil Stojka.

Obavy z radikalizace společnosti

Ostravští Romové mají strach, že pokud by se neozvali, stane se podle nich z Česka fašistický stát. „Máme strach o své děti, domovy a bezpečí. Ale nemáme strach se jim postavit, i když by se jim měla postavit celá společnost,“ myslí si Stojka.

Související téma

Foto: Miroslav Homola, Právo

Prvomájový pochod neonacistů v Brně.

„Vyzýváme proto majoritu, aby se nepřidávala k aktivitám neonacistů, v nichž nevidíme žádné řešení. Jsme přesvědčeni, že pouze zasednutí ke společnému stolu, nikoli konfrontace, může nahromaděné problémy vyřešit. My, Romové, se chceme sami podílet na řešení sociálních problémů v naši zemi – zejména k problému kriminality, nezaměstnanosti, bydlení nebo neprůhledného zacházení a zneužívání evropských a jiných dotací čerpaných na romské etnikum,“ upozornila ještě Šmarhovyčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám