Hlavní obsah

Prezident nerespektuje nezávislost soudů, diví se šéfka Nejvyššího soudu

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová se podivila slovům prezidenta Miloše Zemana, která uvedl ve středu v Senátu, že v souvislosti s verdiktem, který zastavil stíhání tří bývalých poslanců, ztratil důvěru v Nejvyšší soud. Podle Brožové prezident nerespektuje nezávislost soudního rozhodování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Iva Brožová

Článek

„Překvapuje mě vyjádření pana prezidenta v poměru k představitelům Nejvyššího soudu, protože nerespektuje nezávislost soudního rozhodování,“ řekla Brožová, která zároveň připomněla, že kauza trojice exposlanců není ukončena.

Brožová dodala, že vedení soudu do případu nijak nezasahovalo, a zdůraznila, že nezávislá justice nemůže fungovat tak, aby si šéf soudu zavolal soudce a říkal jim, jak mají rozhodovat.

Související téma

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Nejvyšší soud v červenci rozhodl, že v případě kauzy exposlanců Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy došlo k nepřijatelnému vměšování výkonné moci do moci zákonodárné. Bývalí poslanci byli obviněni z korupce spočívající v dohodě o přijetí „trafik“ po rezignaci na poslanecký mandát. Nejvyšší soud je vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman následně stíhání exposlanců zrušil. Trestní řízení ale ještě neskončilo, kauzou se stále zabývají žalobci.

Reklama

Výběr článků

Načítám