Hlavní obsah

Zeman by neměl zemanovcům pomáhat v kampani, tvrdí Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman by se podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky neměl angažovat v předvolební kampani SPOZ, jejímž je čestným předsedou. Prezident by podle lídra sociálních demokratů neměl zasahovat ani do složení příští vlády. Ta by v případě úspěchu ČSSD měla být podle Sobotky na půdorysu stávajícího stínového kabinetu.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Já si myslím, že by pan prezident měl odolat pokušení angažovat se v kampani zemanovců, protože by v této věci mohl riskovat  porážku. Není vůbec jisté, jestli se zemanovci do Poslanecké sněmovny dostanou, a roli prezidenta, který spojuje společnost, by slušela větší nadstranickost než orientace na jednu poměrně úzce pojatou politickou stranu,“ je přesvědčen Sobotka.

O možném zapojení Zemana do kampaně ve prospěch Strany práv občanů – zemanovců (SPOZ), jejímž je čestným předsedou, se v posledních týdnech opakovaně hovořilo. Prezidentův kancléř a bývalý předseda zemanovců Vratislav Mynář minulý týden vyjádřil přání, aby hlava státu stranu podpořila, i když to podle něj asi nebude možné, protože se Zeman snaží být nadstranický. V příštích předvolebních týdnech nicméně prezident v rámci návštěv krajů jako první zavítá do dvou, kde jsou v koalici i zemanovci.

Sobotka by si troufl sestavit vládu

I s nimi je Sobotka připraven přes často ostré mediální přestřelky v uplynulých týdnech v případě volebního úspěchu obou stran vyjednávat o podpoře jednobarevné vlády ČSSD, která je jeho cílem. Co by za podporu zemanovci, případně komunisté mohli získat, šéf sociálních demokratů říct nechtěl. „Já teď nechci spekulovat o tom, kdo to bude a jaké bude mít podmínky pro podporu vlády. Nebudeme teď dělat účet bez hostinského – počkáme si, jak rozhodnou voliči.“

Sociální demokracie, která je favoritem předčasného hlasování, je podle Sobotky připravena ujmout se po volbách vlády. „Já osobně mám dostatečné zkušenosti, abych si troufl sestavit po volbách, pokud volby vyhrajeme, vládu,“ řekl s odkazem na dobu ve funkci ministra financí. Připraveni jsou prý i členové stínového kabinetu, přestože většina z nich nemá zatím exekutivní zkušenosti na vládní úrovni.

Právě ze stínové vlády by podle představ Sobotky měl vzejít příští kabinet v případě vítězství ČSSD. „Já už do voleb žádné změny ve stínové vládě zřejmě dělat nebudu  a platí, že stínová vláda bude jádrem případné vládní účasti sociální demokracie.“

Do vlády nemá prezident mluvit

To, že by Zeman nemusel některé z jím navržených ministrů jmenovat, si Sobotka nepřipouští. „O složení vlády v parlamentní demokracii rozhoduje premiér, respektive vítězná politická strana, nikoli prezident republiky,“ říká.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání na Úřadu Vlády

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman

Foto: Právo

Nové logo SPOZ

V současné stínové vládě sociální demokracie je hned několik tvrdých kritiků hlavy státu. Pravděpodobně nejvýraznějším z nich je stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier, který se Zemanovi neúspěšně postavil v prezidentské volbě. Právě nejlepší vztahy se Zemanem nemají například ani stínový ministr životního prostředí Vladimír Špidla nebo stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám