Hlavní obsah

Sněmovnu rozpustili baroni kvůli fotovoltaice, tvrdí Němcová

Právo, Jan Martinek

Miroslava Němcová (ODS), předsedkyně Sněmovny, jejíž rozpuštění si v úterý poslanci odhlasovali, má za to, že konec dolní komory prospěje zejména obchodníkům v solárním byznysu. V rozhovoru pro Právo také řekla, že aktivně hlasovala proti rozpuštění Sněmovny, neboť jí připadalo nedůstojné, aby jako předsedkyně dolní komory v takové chvíli opouštěla sál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslava Němcová

Článek

Jaký je to pocit, odcházet ze Sněmovny, která si právě odhlasovala návrh na rozpuštění?

Byla jsem na to připravená, takže se nedá říct, že bych pociťovala něco mimořádného. Myslím, že jsme udělali chybu, kterou teď nikdo nevidí, a až ji uvidí, tak bude pozdě. Mléko bude rozlité. Teď byla splněna mediální objednávka, hlavně honem rychle předčasné volby, a je třeba nastavit se do normálního, provozního režimu.

V čem ta chyba spočívá?

Pokud se domníváme, že společenskou krizi vyřešíme předčasnými volbami, tak já si myslím, že nikoliv.

Proč to ODS říká až teď? Celou dobu jste říkali, že jste pro rozpuštění Sněmovny a předčasné volby.

To není pravda, asi jste nás špatně poslouchali. Celé měsíce jsme říkali, že protestujeme proti tomu, jak prezident jmenoval vládu natruc, jak nejednal se zástupci poslaneckých klubů, jak řekl, že jediný, kdo rozhodne o dalším premiérovi, bude státní zástupce Ivo Ištvan... Tyto všechny kroky jsme kritizovali, vám se to zdá málo?

I výkonná rada ODS se usnesla, že podpoříte předčasné volby jako nejlepší řešení.

My jsme říkali, že se předčasných voleb nebojíme, a já se jich nebojím. To ale neznamená, že pro ně musím hlasovat.

Co teď budete dělat?

Musíme počkat, až návrh na rozpuštění Sněmovny podepíše prezident. Do té doby tady mám ještě spoustu věcí, které musím dodělat. Je tu legislativa, kterou musím podepsat, chci svému nástupci úřad předat tak, jak mi ho nikdo předtím nepředal.

Aby přesně věděl, co je rozjednáno například v otázce zahraničních cest, kam jsme dostali pozvání a kam ne, koho máme pozvat sem, abychom drželi diplomatickou úroveň Sněmovny. To všechno souvisí s chodem mé kanceláře.

Už máte jasno, jestli povedete ODS do voleb?

To vám řekneme příští týden.

Většina poslanců občanských demokratů odešla z jednacího sálu. Proč jste hlasovala proti rozpuštění?

Hlasovala jsem proti. Nepřišlo mi důstojné, aby předsedkyně Sněmovny, byť v poslední den a při posledním hlasování, odcházela ze sálu.

Je pravda, že ve středu všechny zákony schválené Sněmovnou odejdou do Senátu?

Většina už odeslána byla, zbytek bude odeslán nejpozději do středečních dvanácti hodin.

Jste v kontaktu s předsedou Senátu Milanem Štěchem? Ten nedávno slíbil, že by Senát projednávání těch norem neměl zdržovat.

Osobně jsem s ním nemluvila, zaznamenala jsem ale dva návrhy. Jeden byl k fotovoltaice, že k ní budou mít pozměňovací návrh. Myslím si, že to je přesně ten důvod, proč se musela Sněmovna teď rozpustit. Když si to dám do kontextu, jaký zmatek tu byl kolem zákona o odpadech, tak prostě tyhle síly si to potřebovaly nějak ošetřit. Nejlépe tak, že Sněmovna se rozpustí, už to nebude moci doprojednat, a oni protlačí pozměňovací návrh v Senátu.

O jakých silách mluvíte?

To jsou pořád ti stejní baroni. Stačí si přečíst rozhovor s ředitelkou Energetického regulačního úřadu, pod jakým je tlakem. Tohle se tam děje, a kdo to nevidí nebo nechce vidět, tak je s nimi v nějakém spojení. To je jedna z velkých ekonomických věcí, o které se v současné době hraje.

Také jste říkala, že se v dalších volbách bude hrát o svobodu. Není to zbytečné, strašit návratem levice?

Zbytečné strašení to není. Moc teď bude zkoncentrovaná v rukou prezidenta. Dodám k tomu, že po jeho zvolení následovala změna v rozložení sil v Ústavu pro studium totalitních režimů, a jestliže ústav, který bádá o době nesvobody, má být dysfunkční, tak o svobodu samozřejmě jde.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová

Foto: archiv, Právo

Solární panely

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám