Hlavní obsah

V Zemanově fondu na splácení státního dluhu je přes 200 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Nadačním fondu na splácení státního dluhu, který založil prezident Miloš Zeman, je k úternímu datu 218 510 korun. Uvádějí to nové webové stránky fondu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Fond představil Zeman v červnu, každý měsíc až do března 2018 do něj dá 60 000 korun, tedy třetinu ze svého platu. Chce tím motivovat i ostatní lidi s vyššími příjmy, aby se na krácení státního dluhu podíleli. Hodlá také vytvořit tlak na to, aby se přestalo plýtvat ze státního rozpočtu. Plýtváním je podle něj například budoucí zvažované zvýšení platů ústavních činitelů nebo navýšení dotací na obnovitelné zdroje o další dvě miliardy korun.

Zeman jako prezident pobírá měsíční plat 186 300 korun hrubého. Dalších 173 300 korun měsíčně činí podle zákona "víceúčelová paušální náhrada". Pokud by prezident poslal příspěvek ze všech svých platů, odešlo by do fondu celkem 3,6 miliónu korun.

Podle informací z července se státní dluh České republiky v druhém čtvrtletí snížil o 37,5 miliardy korun na 1,678 biliónu Kč. Za celý půlrok se ale zvýšil o 10,5 miliardy korun. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 160 000 korun.

Webové stránky Zemanova nadačního fondu je možné zhlédnout zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám