Hlavní obsah

ON-LINE: Poslanci si rozpustili Sněmovnu

Aktualizováno

Poslanci v úterý večer souhlasili s usnesením, kterým žádají prezidenta o to, aby rozpustil Poslaneckou sněmovnu. Pro hlasovalo 140 poslanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Miroslava Němcová (ODS) při své závěrečné řeči.

Článek

17:19 - Lubomír Zaorálek ukončil schůzi.

17:18 - Poslanci odsouhlasili rozpuštění Sněmovny, pro hlasovalo 140 poslanců.

17:16 - Poslanci ODS opustili před hlasováním jednací sál.

17:15 - Tejc navrhnul usnesení, v němž Sněmovna navrhuje prezidentovi republiky, aby ji rozpustil.

17:15 - Lubomír Zaorálek ukončil všeobecnou rozpravu. Začala podrobná debata. Slova se ujal Jeroným Tejc.

17:14 - Němcová si vysloužila hlasitý a dlouhý potlesk.

17:12 - Němcová vyzvala k odvaze říkat to, co si lidé myslí. Sama v tomto duchu prohlásila, že si myslí, že rozpuštění Sněmovny není správný krok. Na závěr svého vystoupení přidala poděkování občanům a svým kolegům.

17:05 - „Jestliže český volič může být frustrován tím, co se odehrálo, tak mi mu rozpuštěním Sněmovny neříkáme, že se nutně musí dočkat lepších poměrů,“ prohlásila Němcová. Dnešním rozpuštěním se ale podle ní tento krok do budoucna zjednodušuje. Podle ní vzniká precedent, kdy se bude rozpouštění Sněmovny používat pro řešení politických sporů. Podle ní takový krok v žádném případě nepřispěje ke stabilitě.

17:01 - Němcová připomněla roli parlamentu a Sněmovny v zásadních historických událostech.

16:57 - O slovo se přihlásila předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Uvedla, že si svůj projev záměrně nechala na konec rozpravy. Zatavila se u výroků některých předřečníků, že Poslanecká sněmovna právě připomíná spíš divadlo. „Ono to opravdu divadlo bylo, tento prostor,“ poukázala Němcová na historii budovy Poslanecké sněmovny. „Jakýmsi bizarním způsobem se ocitáme na scéně divadla,“ uvedla.

16:45 - Pavel Bém několik minut citoval z Tibetské knihy mrtvých. K nevoli některých jeho kolegů.

16:32 - Podle Béma je dobré k definici přidat ještě definici toho, jaké jsou druhy sebevražd. Jednou z nich je plánovaná, kdy člověk nevidí jiný důvod „proč dál setrvávat v politickém světě“. Druhou z možností je „impulzní politická sebevražda“, jako třetí jmenoval Bém „předstíranou politickou sebevraždu“.

16:28 - Bém se podle svých slov rozhodl, že nebude poslance „bavit vokovickým sitkomem na téma sex ve městě”, ale místo toho promluví o tématu, které by se podle něj mohlo jmenovat „pojednání o sebevraždách”. Načež přednesl definici sebevražd.

16:26 - Slova se ujal poslanec Pavel Bém. Přihlášená už je jen jedna poslankyně.

Spor Lubomíra Zaorálka a Zbyňka Stanjury o odkaz 21. srpna 1968Video: Novinky

16:24 - Poslanci hlásící se k neformálnímu klubu LIDEM zůstanou při finálním hlasování o rozpuštění Sněmovny nejednotní. Zatímco bývalá předsedkyně a zakladatelka LIDEM Karolína Peake bude hlasovat pro rozpuštění, úřadující šéfka partaje Dagmar Navrátilová bude naopak proti rozpuštění dolní komory. [celá zpráva]

16:22 - Poslance Vítězslav Jandák upozornil diváky, že jsou svědky „popravy pravice v přímém přenosu“. „A začíná to bejt trapný,“ dodal.

16:18 - Po dvou poslancích, kteří vyzvali k ukončení sporu mezi Kalouskem a Stanjurou, se Stanjura opět přihlásil s faktickou poznámkou. Na to se z poslaneckých lavic ozvalo zvolání: „Ježišmarja!”

16:16 - Stanjura se ptá poslanců TOP 09, jaké řešení krize navrhují.

16:13 - Zbyněk Stanjura hájí ODS před Kalouskem. Ten znovu občanské demokraty zkritizoval za dvojici poslanců, kteří potopili stojdeničkovou většinu.

16:10 - Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že dokud existovala deklarovaná stojedničková většina ve Sněmovně, byla TOP 09 přesvědčena, že má před sebou zápas, který nelze prohrát. Podle něj nebylo možné vyhrát ve chvíli, kdy jsou někteří hráči neustále připraveni „prodat zápas“. „Takové boje a takové zápasy se vyhrát nedají,“ řekl. Jediným krokem jsou tedy podle něj předčasné volby. V nich se podle něj bude hrát o svobodu.

16:04 - Skokan se znovu přihlásil o slovo. Na adresu kritických komentářů prohlásil: „Já mám pravdu.“

16:01 - Stížnost nepodávají Věci veřejné, upozornil Bárta, ale jedná se o aktivitu Petra Skokana. Vyzval, aby se Sněmovna pustila do hlasování.

16:00 - Do sporu kolem Skokanovy ústavní stížnosti se vložil Vít Bárta. Zkritizoval Tejce za to, že mění názory. Podle něj se obává, že ústavní soud dá Skokanovi za pravdu.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas a Zbyněk Stanjura v poslaneckých lavicích.

15:56 - Skokan uvedl, že „v této chvíli je podána jiná ústavní stížnost, a to na neregulérnost vypsání rychlého termínu předčasných voleb“. Podle něj není vyloučeno, že se díky jejímu projednávání volby přesunou až na jaro 2014.

15:53 - Stížnost podal Skokan prý proto, že si vedení Sněmovny dlouhodobě dělá z jejího řádu trhací kalendář.

15:50 -Slova se ujal Petr Skokan z Věcí veřejných. Vrátil se k debatě ohledně jeho ústavní stížnosti kolem údajných procesních pochybení při hlasování o důvěře Rusnokově vládě. Přiznal, že stížnost podal. Zdůraznil také, že nejde o kolektivní dílo VV, ale o jeho osobní aktivitu.

Ohradil se také proti nařčení, že jeho ústavní stížnost byla cílena proti rozpuštění Sněmovny, s tím podle něj nesouhlasí. Upozornil, že při jednání o důvěře namítal, že existují procesní chyby, a žádal odročení hlasování, ale jeho námitku poslanci přehlasovali.

15:47 - Stanjura odmítl Zaorálkova slova. Koalice prý trpělivě snášela obstrukce opozice.

15:44 - Lubomír Zaorálek se pustil se Zbyňkem Stanjurou do sporu o to, zda vláda Petra Nečase dávala v minulých letech opozici dostatek prostoru ve Sněmovně. Podle Zaorálka tomu tak nebylo.

15:39 - Zaorálek se vrátil také ke slovům Kohoutové o tom, že ČSSD chválí 21. srpen 1968. Člen ČSSD Michal Mašata, který na blogu obhajoval sovětský postoj při invazi do Československa, je podle něj mladý člen soc. dem., kterého by měli starší kolegové poučit o historii. Za jeho výroky se prý trochu stydí.

Sám Zaorálek prohlásil, že tento den byl sice tragédií, ale pro něj i obrovským zážitkem, při kterém se projevila semknutost a jednota národa. Jediným problémem podle něj tehdy bylo, že nebyl způsob, jak jednotu realizovat. „Ale dnes máme obrovskou výhodu, politickou krizi jsme schopni řešit právě tím, že se obrátíme na veřejnost,“ řekl.

15:32 - Ohradil se také proti slovům Lenky Kohoutové ohledně legislativních nedostatků. Vyzval poslance, aby nevytvářeli mylný dojem, že v zemi existuje legislativní krize.

15:29 - Lubomír Zaorálek zkritizoval poslankyni Wenigerovou za její postoj, kdy se podle něj ODS „zašprajcuje“, jen aby nevládla levice. Upozornil, že volby jsou východiskem z politické krize.

15:25 - Paroubek reagoval na poslankyni Kohoutovou. Za nedostatky v zákonech, které kritizovala, prý může předešlá pravicová vláda.

Foto: Petr Horník, Právo

Lenka Andrýsová a Viktor Paggio ze strany LIDEM.

15:23 - „Kdo nezná své vlastní dějiny, je nucen je prožít znovu,“ citovala nápis z chodeb ÚSTR.

15:21 - Kohoutová zkritizovala situaci v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Podle ní vědecká rada ústavu připomíná prověrky v roce 1968, ve vedoucích funkcích působí bývalí komunisté, uvedla.

15:20 - „Chceme-li se rozpustit, tak až poté, co dokončíme svoji práci. Rozdělanou legislativu,“ uvedla Kohoutová.

15:14 - Uvedla, že nepanuje shoda nad tím, jakým způsobem by měl být dokončen legislativní proces u některých zákonů. Pokud se Sněmovna v úterý rozpustí, nedodělané zákony podle ní spadnou pod stůl.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá šéfka strany LIDEM Karolína Peake.

15:12 - Poslankyně Lenka Kohoutová uvedla, že by sociální demokraté neměli chválit 21. srpen 1968, den intervence Sovětského svazu do Československa. Vysloužila si tím protestní hučení a výkřiky v jednacím sále.

15:04 - Podle Doktora jsou předčasné volby projevem zoufalství. Nepřinesou žádné klíčové řešení, uvedl.

15:02 - „Všem vše dobré,“ rozloučila se Wenigerová od řečnického pultu. Slova se ujal Michal Doktor.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gazdík z TOP 09 hovoří s Jeronýmem Tejcem z ČSSD. Vedle nich Radek John.

15:00 - Wenigerová uvedla, že nemá žádné finanční závazky, ale jen závazky mravní.

14:55 - Slovo dostala poslankyně Jaroslava Wenigerová (ODS). Oznámila, že cítí úctu ke Sněmovně i k řečništi.

14:52 - V dlouhém projevu se Paroubek dostal k „debaklu hospodářské politiky“, hovoří o nezaměstnanosti a neutěšené situaci v mnoha oblastech státu.

14:45 - Paroubek kritizuje čerpání evropských dotací.

14:40 - Miroslava Němcová přerušila projev Jiřího Paroubka a poprosila poslance o to, aby věnovali pozornost jeho přednesu.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlasování o rozpuštění sněmovny. Na snímku Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka

14:34 - Tejce se zastal také poslanec TOP 09 Stanislav Polčák.

14:33 - Tejcovi toto vysvětlení nestačilo. Bárta se proti němu ohradil. Jeho výhrady prý nesouvisí s rozpuštěním Sněmovny.

14:32 -Na výzvu Tejce reagoval Vít Bárta odmítavě. Podle něj jde o arogantní vyjádření, které nepatří k politické kultuře. Zdůraznil, že Skokan hlasuje pro rozpuštění Sněmovny. Připomněl také, že Skokan při hlasování o důvěře podával námitku proti průběhu schůze, na který si nyní stěžuje u ústavního soudu, poslanci ji ale přehlasovali. Odpovědnost je tedy podle něj na poslancích.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta a Petr Skokan ve Sněmovně.

14:29 - O slovo se přihlásil Jeroným Tejc. Odmítl spekulace, že by někteří poslanci ČSSD nehlasovali pro rozpuštění. Vyzval své předřečníky Bártu a Klasnovou, aby jejich poslanec Petr Skokan stáhnul ústavní stížnost směřující k hlasování o důvěře vládě. Podle něj může jeho návrh zhatit předčasné volby.

14:26 - Problém korupce je podle Bárty vyřešen, naopak za hlavní nesnáz označil to, že čeští podnikatelé odcházejí z vlasti do jiných států za lepšími podmínkami.

Foto: Petr Horník, Právo

Zaplněná Poslanecká sněmovna. Nedorazilo jen několik poslanců.

14:23 - „Sněmovna má mezi voliči velmi špatné renomé,“ zahájil Bárta svůj projev. Rozpuštění je podle něj to nejlepší, co učinit pro to, aby si voliči zase začali vážit Sněmovny vážit.

Bárta zkritizoval bývalou vládu Petra Nečase za to, že se řídila požadavky podnikatelských lobby.

14:21 - Po Kateřině Klasnové přistoupil k řečništi její manžel Vít Bárta.

Miroslava Němcová zrušila omluvu poslance Josefa Kochana, který je přítoment v sále.

14:15 - Klasnová prohlásila, že si během volebního období několikrát přála, aby ze Sněmovny odešla, případně jí byl zkrácen mandát. Setkávala se prý s pocitem marnosti a pociťovala deziluzi z politiky. Také se omluvila, že Věci veřejné nebyly od začátku vooebního období v opozici.

14:13 - Miroslava Němcová zahájila rozpravu. Jako první řečník vystoupí Kateřina Klasnová, šéfka klubu VV.

14:12 - Předseda komunistů Vojtěch Filip je podle svých slov přesvědčen, že Sněmovna svým rozpuštěním umožní, aby česká politika získala novou sílu.

14:10 - Sobotka zopakoval svá slova z tiskové konference, vyzval ODS, aby jednala odpovědně a neodcházela při hlasování ze sálu. Na závěr vystoupení poděkoval dopředu všem poslancům, kteří budou hlasovat pto rozpuštění.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka ve Sněmovně.

14:06 - Slova se ujal Bohuslav Sobotka. Zopakoval, že o rozpuštění Sněmovny usilovala ČSSD už před měsícem, ale chybělo 24 hlasů. „Dovolte mi vyjádřit přesvědčení, že dnes Poslanecká sněmovna dostojí své odpovědnosti,” řekl.

14:05 - Ze schůze se omluvilo 11 poslanců: Petr Benda (nez.), Petr Bendl (ODS), Dana Filipi (ODS), Josef Dobeš (nez.), Josef Kochan (ODS), Jaroslav Krupka (ODS), Roman Pekárek (nez.), Igor Svoják (ODS), Tomáš Úlehla (nez.), Vladislav Vilímec (ODS) a David Vodrážka (ODS).

14:03 - Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová zahájila jednání a uvítala poslance.

14:00 - Sněmovna se postupně zaplňuje. Ve vládních lavicích zatím sedí jen Jiří Rusnok a Jan Fischer.

13:56 - Pokud se Sněmovna rozpustí, budou chtít sociální demokraté předčasné volby v co nejkratším termínu. Do vzniku nové vlády by podle jejich šéfa Bohuslava Sobotky měl působit Rusnokův kabinet v demisi, který by měl realizovat pouze neodkladné kroky a zajistit základní chod státu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení ČSSD (zleva) Michal Hašek, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc

13:51 - Místopředseda ČSSD a šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek prohlásil, že bude požadovat omluvu od poslance TOP 09 Stanislava Polčáka, který v pondělí řekl, že někteří soc. dem. hejtmani přesvědčují poslance ČSSD, aby nedorazili do Sněmovny a nehlasovali pro rozpuštění Sněmovny.

13:49 - Šéf poslaneckého klubu soc. dem. Jeroným Tejc potvrdil na tiskové konferenci, že všech 54 poslanců ČSSD bude hlasovat pro rozpuštění dolní komory parlamentu.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Babák a Vít Bárta z Věcí veřejných v kuloárech Sněmovny.

13:47 - Předseda sociálních demokratů je přesvědčen, že tentokrát se Sněmovna rozpustí.

13:45 -Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že rozpuštění Sněmovny je jediná racionální cesta k řešení nastalé krize po konci Nečasovy vlády. „Rozpuštění Sněmovny nemá žádnou reálnou alternativu,“ prohlásil. Ti, kdo je odmítají, nejsou podle něj sami schopni navrhnout jinou cestu. Navíc pokud by se komora nerozpustila, hrozí podle něj politický chaos.

Sobotka také vyzval ODS, aby přehodnotila své stanovisko odejít před hlasováním ze sálu.

13:33 - Místopředseda KSČM Jiří Dolejš zopakoval v České televizi, že komunističtí poslanci budou hlasovat pro rozpuštění Sněmovny.

13:26 - Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc na dotaz Novinek potvrdil, že se hlasování o rozpuštění Sněmovny zúčastních všech 54 zákonodárců.

13:25 - Pro rozpuštění Sněmovny bude hlasovat i Jiří Paroubek. Uvedl to na své tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlasování o rozpuštění sněmovny.

13:18 - Strana LIDEM na poslední chvíli zrušila tiskovou konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny.

13:15 - „Předčasné volby jsou jediným řešením současného marasmu Sněmovny,” prohlásil Bárta.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zleva Michal Babák, Jana Drastichová, Vít Bárta, Petr Skokan, Kateřina Klasnová a Jiří Štětina z Věcí veřejných na tiskové konferenci před jednáním o rozpuštění Sněmovny.

13:11 - Šéf Věcí veřejných Vít Bárta na tiskové konferenci označil úterý za „sváteční den, kdy je naděje na rozpuštění Sněmovny”. Po výčtu úspěchů VV oznámil, že všech deset přítomných poslanců bude hlasovat pro rozpuštění komory, poslanec Otto Chaloupka na jednání nedorazí.

13:03 - ODS vyzvala ústy Marka Bendy vládu a Senát, aby se v případě rozpuštění Sněmovny zdržely „prosazování dlouhodobých levicových záměrů pomocí zneužívání zákonných opatření Senátu“. Schváleny by neměly být například změny týkající se daňových a sociálních zákonů.

12:43 - Úřadující šéf strany Martin Kuba prohlásil, že ODS „nerozporuje, že řešením situace jsou předčasné volby“, ale poslanci by podle něj měli dokončit svou práci.

12:38 - Benda zdůvodnil rozhodnutí klubu tím, že je v současnosti na stole několik zákonů, jejichž přijetí je pro občany důležité. Jmenoval například doprovodnou legislativu k novému občanskému zákoníku. „Pokud se Sněmovna rozpustí, nastane problém se schvalováním zákonů,“ uvedl.

12:35 - Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda prohlásil na tiskové konferenci, že poslanci ODS opustí při hlasování o rozpuštění Sněmovny sál.

Pro návrh by měli zvednout ruku poslanci ČSSD, TOP 09 a Starostů, KSČM a Věcí veřejných. Dohromady mají víc než potřebnou ústavní většinu 120 hlasů.

O návrhu na rozpuštění Sněmovny poslanci hlasovali už v červenci. Někdejší opozice tehdy neuspěla. Poslanci dříve vládní frakce TOP 09 a Starostů se k návrhu připojili poté, co strany bývalé koalice ztratily v dolní komoře nadpoloviční většinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám