Hlavní obsah

Sněmovna stojí před rozpuštěním: Budou následovat oslavy, nebo tryzna?

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K tomu, aby prezident Miloš Zeman mohl rozpustit Sněmovnu a vyhlásit termín předčasných voleb, již zbývá jediný krok – Sněmovna by musela dnes nejméně 120 hlasy svých členů schválit usnesení, kterým ukončí své volební období. A pokud se to podaří, vypuknou bezpochyby rozlučkové večírky. Někde se rozzáří pomyslné oslavné ohňostroje, jinde to bude spíš tryzna po třech letech trápení.

Foto: Petr Horník, Právo

Mimořádná schůze Parlamentu ČR za přítomnosti vlády premiéra Rusnoka. Na snímku vláda Jiřího Rusnoka.

Článek

„Jsou poslanci, kteří si oddychnou, protože v takové atmosféře, kde nemůžeme věřit ani svým partnerům, se již pracovat nedá. Jiní budou smutní, ne proto, že jim končí mandát, ale proto, že zůstalo ještě mnoho nedodělaných zákonů, které by bylo dobré schválit,“ potvrdil rozporuplné pocity zákonodárců šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg Právu řekl, že rozpuštění Sněmovny řádně oslaví: „S TOP 09 budeme mít rozlučkový večírek.“

Mezi politiky se ale šíří zvěsti, že Sněmovna rozhodující slovo v pondělí ještě neřekne. O co se opírají? Velkou neznámou je poměr sil v ODS, která minulý týden v dolní komoře marně žádala odklad hlasování na 3. září.

Jak řekla Právu předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, jsou poslanci, kteří nechtějí vůbec zvednout ruku pro rozpuštění a sondovali již u ní, jak se na tento jejich postoj strana bude dívat. Podporu získali v usnesení své výkonné rady už 9. srpna, když vyzvala poslance, aby hlasovali pro rozpuštění, ale až poté, co Senát projedná všechny zákony, které mu předala Sněmovna.

Podle Stanislava Polčáka (TOP 09) by mohli úterní rozhodnutí zvrátit třeba soc. dem. poslanci, kteří nemají jisté své místo na budoucích kandidátkách, a tak by si mohli chtít zachránit pár měsíců v pohodlné funkci.

To jednoznačně popřel šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který tvrdí, že ČSSD si přeje předčasné volby a udělá vše, aby se mohly konat co nejdříve.

Dostanou stopku

Pro rozpuštění jsou odhodláni hlasovat i komunisté, kteří vidí příležitost ve volbách posílit pozici, a také Věci veřejné, i když jejich představitelé vědí, že ze Sněmovny po volbách nejspíš zmizí. A jak se zachovají poslanci, kteří nejsou vázáni stranickými usneseními?

Třeba LIDEM, která získala osm poslanců. Jejich politická kariéra nejspíš skončí, pokud nepřijmou místa na kandidátkách jiných stran, což připustila místopředsedkyně Dagmar Navrátilová. „Jsme si vědomi i osobních důsledků rozpuštění Sněmovny, ale není to rozhodující pro to, jak budeme hlasovat,“ řekla Právu.

Jen na skok

V obdobné pozici jsou i poslanci LEV-21 Jiří Paroubek a Petr Benda, jejichž preference jsou mizivé. Benda je největším smolařem, neboť si svůj mandát užije jen necelé tři měsíce.

Poslanců, kteří pobyli v poslaneckých lavicích jen pár měsíců, je devět. Stopu ve stenoprotokolech z nich nezanechají Miroslav Bernášek (ODS), Petr Holeček (TOP 09) Jozef Kochan (ODS), Václav Koubík (ČSSD), Gabriela Kalábková (ČSSD), Petr Zgarba (ČSSD) a ani Roman Pekárek, který musel nastoupit do vězení dříve, než stihl něco říci.

Politika není klasická profesionální kariéra, které by se člověk věnoval.
Karolína Peake

Ani působení po celé období ale některým poslancům nerozvázalo jazyky. Jen dvakrát k mikrofonu přišli Jaroslav Martinů a Vít Němeček (oba ODS), čtyřikrát Jaroslava Schejbalová (TOP 09).

Někteří poslanci již oznámili, že kariéru ve vysoké politice končí, jiní v ní skončí nedobrovolně. Třeba Jan Florián nebo Tomáš Úlehla, kteří se již neobjeví na kandidátce ODS, neboť se straně vzepřeli, když odmítli hlasovat proti Rusnokově vládě, a byli vyloučeni.

Po 17 letech ve Sněmovně skončí také bývalý šéf KSČM Miroslav Grebeníček, který svůj odchod avizoval již při volbách 2010. Mnoho šancí na návrat do Sněmovny nemají bývalí poslanci ODS Radim Fiala a Michal Doktor, pokud budou kandidovat za Okamurovo hnutí Úsvit, resp. za hnutí Jihočeši 2012.

Holky z kalendáře

Ze Sněmovny zmizí také slavná čtveřice političek VV, které do funkcí vynesl i kalendář poloodhalených fotografií: Lenka Andrýsová a Karolína Peake, které přestoupily do nové strany LIDEM, Kristýna Kočí, která je od skandálu s tajnými nahrávkami bez stranického angažmá, a Kateřina Klasnová, která zůstala VV věrná a vede jejich klub.

„Budu hlasovat pro rozpuštění. Dokončit plány lze jen tam, kde se dá něco dohodnout, a to již nejde, tak to nemá smysl protahovat. A ani nemám v plánu kandidovat, dám si na čas pauzu. Politika není klasická profesionální kariéra, které by se člověk věnoval,“ řekla Právu Peake, jež při odchodu z VV opustila i svůj mandát v zastupitelstvu Prahy 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám