Hlavní obsah

ODS zřejmě nepodpoří rozpuštění Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ODS zřejmě v úterý nepodpoří rozpuštění Sněmovny. Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová uvedla před pondělním jednáním výkonné rady občanských demokratů, že vedení už při minulém hlasování o rozpuštění komory doporučilo poslancům hlasovat pro, pokud budou schváleny některé zákony. A to se nestalo, dodala Němcová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová

Článek

Němcová před pondělním jednáním výkonné rady ODS novinářům řekla, že širší vedení strany zřejmě nebude poslancům doporučovat, jak mají v úterý hlasovat. "Výkonná rada už minule sdělila svůj názor, že pokud budou odhlasovány zákony, na kterých nám záleží, že by jim doporučila hlasovat pro. Legislativní proces uzavřen není, takže pro poslance je to jednoznačné sdělení," řekla šéfka Sněmovny.

Připomněla také, že ODS žádala o to, aby schůze k rozpuštění Sněmovny byla přerušena až do 3. září tak, aby se poslanci mohli případně vypořádat i s tím, pokud by Senát některé předlohy vrátil. Většina poslanců ale s návrhem ODS v pátek nesouhlasila. "Takže už si myslím, že žádné jiné doporučení dávat nebudeme," dodala Němcová.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda předpokládá, že poslanci budou hlasovat jednotně. Jak budou hlasovat, bude podle něj jasné až po úterním jednání poslaneckého klubu, které začne v 11:00.

Pospíšil je pro

Vedení ODS ale zatím v názoru na rozpuštění jednotná není. Dokládá to místopředseda Jiří Pospíšil, který uvedl, že rozpuštění Sněmovny podporuje. "Na druhou stranu budu respektovat většinový názor ODS, takže uvidíme, jak debata dopadne," prohlásil.

Co se týče případných předčasných voleb, které by se mohly konat koncem října, uvedl, že kandidátku ODS by měla vést Němcová. „Miroslava Němcová je jednoznačným lídrem,” řekl novinářům před jednáním výkonné rady.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

I kdyby 50 poslanců ODS v úterý nepodpořilo rozpuštění Sněmovny, je možné, že k němu dojde, neboť potřebných 120 hlasů by mohly dát dohromady ČSSD, TOP 09 a KSČM. Celkem mají 122 hlasů.

Reklama

Související články

Němcová by volby o měsíc posunula

Místopředsedkyně ODS a šéfka Sněmovny Miroslava Němcová by uvítala, kdyby se předčasné volby konaly až v listopadu. Ostatní strany hovoří o říjnových...

Výběr článků

Načítám