Hlavní obsah

Lesní požár v Idahu vyhnal z domovů tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Požár, který se od čtvrtka šíří americkým státem Idaho, si vynutil evakuaci dalších tisíců osob. Lidé museli opustit 2250 obydlí poblíž turistických středisek Hailey a Ketchum. Podle agentury Reuters ohrožuje oheň i letovisko Sun Valey.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasičům se nedaří dostat lesní požáry v Idahu pod kontroluVideo: Reuters

 
Článek

Rychle postupující lesní požár už sežehl více než 37 230 hektarů křovinatého území a borových lesů v oblasti západně od dálnice spojující osmitisícové město Hailey s Ketchumem a letoviskem Sun Valley ležícím severně od něj.

Foto: ASHLEY SMITH • TIMES-NEWS, ČTK/AP

Záchranáři zatím bojují s ohněm marně

Přes tisíc lidí už opustilo luxusní resorty na jižním okraji Ketchumu, kde mají některé domy hodnotu desítek miliónů dolarů. V dané oblasti mají svá letní sídla některé celebrity, jako bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger a herec Tom Hanks.

Mračna hustého dýmu zahalují turistické resorty v těsném horském údolí proslulém vynikajícími podmínkami pro pěší turistiku, cyklistiku, rybaření a lyžování.

Foto: ASHLEY SMITH • TIMES-NEWS, ČTK/AP

Helikoptéra doplňuje vodu

Stovky hasičů bojují s plameny ve snaze zabránit požáru přeskočit na východní stranu dálnice. Ta spojuje uvedená tři města a je jedinou vybudovanou cestou vedoucí z údolí.

Sucho na západě USA

Požár v Idahu je jedním z řady ničivých požárů, které se letos rozšířily na západě Spojených států. Založil ho blesk a oheň se rychle šíří v důsledku extrémně teplého a suchého počasí a rychlého větru.

Foto: Darin Oswald, ČTK/AP

Hasiči zatím boj s ohněm prohrávají

Na západě USA už několik let trvá neobvyklé sucho kombinované s vysokými teplotami. Rozsáhlé lesní požáry postihly v minulých dnech hlavně jih Kalifornie, kde oheň zničil 26 domů, ohrozil 500 dalších a spálil za tři dny území o rozloze 76 čtverečních kilometrů.

Nejničivější oheň letos zachvátil lesy v Arizoně, kde počátkem července v boji s rychle se šířícím ohněm zahynulo 19 hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám