Hlavní obsah

Je šance na levnější elektřinu, poslanci omezili podporu obnovitelných zdrojů

Novinky, jas
Aktualizováno

Sněmovna schválila novelu zákona o omezení podpory obnovitelných zdrojů energie. Normu nyní dostane k projednání Senát. Pro schválení hlasovalo 123 poslanců, proti dva. Novela je reakcí na nárůst nákladů spojených s podporou zelené energie.

Foto: archiv, Právo

Solární panely

Článek

Zpravodaj normy Milan Urban (ČSSD) poděkoval poslancům za konstruktivní přístup, který je podle něj dokladem, že na „dobré věci” existuje schopnost domluvy.

Schválení normy, kterému předcházela složitá procedura s množstvím pozměňovacích návrhů, ocenil i ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala.

Pokud zákon vstoupí v platnost, limit pro příspěvky odběratelů na obnovitelné zdroje bude maximálně ve výši 495 Kč za megawatthodinu bez DPH. To je o sto korun méně, než činí podpora letos. Letos jde na podporu obnovitelných zdrojů 45 miliard, přičemž 12 miliard jde přímo z rozpočtu.

Zástupci fotovoltaického byznysu se bouří

Zároveň došlo ke snížení odvodu solární daně z 26 na 10 procent. Ta se však nově bude vztahovat i na solární elektrárny, které byly uvedeny do provozu do roku 2010. Solárníci budou daň platit, dokud bude trvat právo na podporu energie. Zdanění provozovatelé elektráren odmítají a hovoří o možném porušení zákona.

Šéf Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák upozornil, že zavedení daně naruší zákonem garantovanou návratnost investic, přičemž části provozovatelů může hrozit i krach.

Reklama

Výběr článků

Načítám