Hlavní obsah

Benda roli šéfa klubu ODS nezvládá, tvrdí bývalý pražský primátor Koukal

Právo, Jan Martinek

Bývalý pražský primátor a později senátor za ODS Jan Koukal byl až do loňského roku velvyslancem ve Vídni. Na stranu, kterou začátkem devadesátých let spoluzakládal, má dnes velmi kritický pohled.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jan Koukal

Článek

Jak jako jeden z čelných politiků ODS v 90. letech hodnotíte její současný stav?

Není to žádná „lokální katastrofa“. Je to proces, který trvá delší dobu. Lidé, kteří za poslední léta ODS vedli, žili de facto z podstaty, kterou mnozí z nich ani ideologicky nepřijali za svou, ani jí nerozuměli. Zůstali jen ve zjednodušených frázích.

O jakých jménech konkrétně hovoříte?

Nechci mluvit o jednotlivcích, ale řekněme, že druhá polovina Topolánkova předsednictví přinesla tyto „nové tváře“, pro které byla pravicová politika jen volební fráze. A lidé to začali vidět.

Myslíte, že problém je opravdu jen v tom, že ODS neprováděla skutečnou pravicovou politiku? Vždyť opravdových pravicových voličů u nás je sotva pět procent.

To máte samozřejmě pravdu, dlouhodobě je pravicová politika v situaci, která nepřináší voličům uspokojení.

Ale podívejme se na ty, o kterých se dnes mluví jako o nejvýraznějších pravicových politicích: Miroslav Kalousek bude pro levici snadné sousto a Karel Schwarzenberg de facto pomohl k vítězství Miloši Zemanovi v prezidentských volbách. Jakási autentická důvěra v to, že politická strana ví, co říká, se vytratila. Reprezentace ODS zůstala ve frázích a poslední kapkou je ona blamáž při hlasování o vyslovení důvěry vládě.

Co podle vás za tuhle aféru s dvěma rebely z ODS může?

Pád koaliční stojedničky je vyústěním toho, že lidé spolu nediskutují věcné problémy, místo toho jen sčítají hlasy. Je to absolutní selhání vedení poslaneckého klubu ODS. Ten klub to ukázal už poněkolikáté. Vedení klubu by mělo rezignovat, protože svou roli absolutně nezvládá.

Myslíte předsedu klubu Marka Bendu?

Ano, konkrétně pana Bendu. Ale rezignovat by měla celá výkonná rada ODS.

Proč? Kvůli vylučování členů?

Ano, proto. Neznám celou historii, ale opravdu nevím, jestli vylučování členů je to, co od nás veřejnost čeká. Spíš si myslím, že čekala něco jiného. Především se ale vedení ODS mělo přihlásit k předčasným volbám rychleji než ostatní strany.

Copak předčasné volby v této konstelaci ODS pomůžou?

To rozhodně nepomůžou, co se volebního výsledku týče. Ale co se týká vnitřního chodu strany, tam by pomoci mohly. Voliče nezajímají vnitřní problémy strany, když není schopná důvěryhodně vystupovat v parlamentu. A určitě to nespasí nějaká nová generace politiků. Republika přece nemůže každé čtyři roky hledat nějakou novou generaci. Stranu je třeba postavit na lidech, kteří berou politiku jako službu občanům, ne jako službu sobě.

Mohl by ji spasit návrat Václava Klause?

Tady jde o principiální změnu širšího vedení strany, kterou jsem právě s Klausem spoluzakládal. Klaus by ale musel být blázen, kdyby si myslil, že se ODS dá zachránit se stejnými lidmi. On to neudělá, a já bych mu to ani neradil.

Foto: Vlasta Luťanská, Právo

Jan Koukal na archivním snímku

A co váš návrat do vyšších pater ODS? Už loni jste naznačoval, že není vyloučen.

Jsme teď v situaci, kdy se můžeme semknout a o něco se pokusit. Dnešní ODS ale nemá o „otce zakladatele“ zájem. Rádi bychom ODS pomohli, ale není pro nás místo. Je třeba změnit způsob řízení a pak se pro nás místo může najít.

Jak byste ale ten způsob řízení měnil?

Teď se připravují kandidátky. Současně by měla rezignovat celá výkonná rada a všichni lidé by měli projít volebním sítem. Někteří by to samozřejmě přežili. Ale je třeba si uvědomit, že současný směr nám nepomáhá, preference jdou dolů. Převolit by se mělo i grémium. Čtyři roky opozice tomu pomůžou, ale dalo by se to udělat teď a rychleji.

Vidíte v ODS nějaká jména, která by mohla ODS pomoci?

Kdybych ta jména znal, tak bych je vám řekl. Potkávám ale mnoho lidí na komunální úrovni, kteří jsou slušní, dělají dobrou práci. Nejsou bohužel vidět a doplácejí na „vrchnost“.

Jak se jako bývalý primátor Prahy díváte na pražskou ODS a na skutečnost, že po dvaceti letech post primátora ztratila?

Kromě toho, že je mi z toho smutno, tak ten pohled je ve dvou rovinách. Jedna je skutečná efektivita činnosti správy města. To jde dělat daleko lépe. A o pražské ODS platí to, co jsem řekl o ODS obecně. Pražská ODS byla vždy alespoň symbolickým, když ne faktickým lídrem ODS.

Bohužel, současní reprezentanti pražské ODS říkají jen fráze, nemají autoritu, a proto se tam neustále dějí převraty a jsou tam skupinky, co spolu bojují. Nikdo z nich není schopen strhnout myšlenkou ty ostatní. Dominantní stranou v Praze je TOP 09, ale to není záchrana pravice.

Je Bohuslav Svoboda podle vás důvěryhodným lídrem do voleb?

Znám ho jen z odborného prostředí. Jako šéf České lékařské komory byl pro mě vždy spolehlivým člověkem. Jak se projevuje teď, to si nedovolím hodnotit. Jeho výsledek je každopádně velice smutný.

Končíte v diplomacii, chtěl byste se vrátit do politiky, ať už v ODS, nebo jinde?

Teď v politice nemám místo. Rád bych pomohl k nějaké změně. Nemusí to být vrcholový post, ale zlobí mě, kam tu značku naši následníci dovedli. Rozhodně nechci sedět doma.

Komunikujete s někým z vedení ODS?

Ano, nejvíc se svými senátorskými kolegy. Jsem poradce Přemysla Sobotky. Náš klub ve Sněmovně mě zlobí, ale znám tam spoustu konkrétních lidí. Jan Vidím se mnou řídil Prahu, ty vazby spolu máme pořád.

A s Václavem Klausem?

Ano. Jsem v dozorčí radě Institutu Václava Klause, což je ale spíš symbolická pozice, nesedím tam, neparticipuji na jeho dění. Ale v kontaktu jsme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám