Hlavní obsah

Bytaři koupí nářadíčko v e-shopech, ročně nakradou miliardy

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory moderní zabezpečovací technice a zámkům tradiční vykrádání bytů, rodinných domů a dalších objektů v Česku stále sype. Lupiči lidem a firmám ukradnou miliardy ročně, zpětně se ale najde jen zlomek. Navíc nářadíčko k otevírání zámků dveří bytů i aut zloději dnes seženou snadněji než čerstvé rohlíky – v internetovém obchodě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V jednom z e-shopů, kde je k mání i špionážní technika, se nabízejí špičkové nástroje k otevírání zámků dveří bytů a aut. Jsou levnější než vrtačka. Nejvíce se prodávají manuální pistole na otevírání zámků za tisíc korun, elektrická planžeta za tři tisíce, následují nástroje na otevírání vozů Škoda, VW, Audi, Ford a Jaguar za třináct stovek. Nebo je libo devítidílnou sadu planžet za necelé čtyři stovky?

Kdo si rád hraje na machra z televizní detektivky, může mít pětidílnou sadu planžet skrytou v imitaci kreditní karty za 550 korun.

Profesionální sada na otevírání bytů i aut přijde na necelých pět tisíc. Podle toho, co deklaruje prodejce, s ní otevřete například BMW, Toyotu nebo Ford Transit. V internetovém obchodě se nikdo neptá na to, kdo je kupující. To znamená, že se ani u tohoto zboží nevyžaduje předložení občanky či živnostenského oprávnění, že zájemce o zboží je zámečník. Kdo objedná a zaplatí, ten dostane.

Záludné je to i v tom, že pokud zámečnické nástroje nezanechají na zámcích stopy po násilném vniknutí, pojišťovny se zdráhají škodu proplatit.

Provozovatel obchodu se zámečnickým nářadíčkem to vyřešil podobně, jako když se pornografické weby před otevřením „ptají“, zda vám bylo osmnáct, respektive 21 let. Kliknete ano, a je to. U nářadíčka pro bytaře se zase objevuje úsměvné sdělení, vyvedené červeným písmem na černém podkladě: „Toto zboží není určeno k páchání trestné činnosti a je možné ho používat jen pro hobby účely.“

Milión za čtyři měsíce

Tyto „hobby účely“ ovšem připravují okradené lidi a firmy o pořádný balík peněz. Jen loni v 55,5 tisíce případech vloupání do nějakého objektu zloději nakradli celkem dvě miliardy korun. Policie zajistila věci jen za jedenáct miliónů. Vyloženě do rodinných domů a bytů se bytaři vlámali ve více než 9600 případech a způsobili škodu za 475 miliónů. Zpět se poškozeným vrátil majetek za milión. A to není mnoho.

Vždyť přes milión korun si letos v rodinných domech nakradla jedna čtyřčlenná parta cizinců během pouhých čtyř měsíců. V přepočtu si tak každý z bandy v průměru přišel na zhruba 62 tisíc korun měsíčně, přičemž každý měsíc udělali zhruba deset domů.

„Byznys“ dvou mužů (55 a 29 let) a dvou žen (35 a 29 let), který rozjeli v lednu, utnula v březnu zásahovka z Hradce Králové v rodinném domě na Chrudimsku. „Částečně pobývali i na Slovensku. Jejich odhalení nebylo snadné. Vloupání se dopouštěli nahodile téměř na celém území Česka,“ uvedla Eva Prachařová z policie Královéhradeckého kraje. Hrozí jim vězení od dvou do osmi let.

Důchodce bránil dům holýma rukama

Mnoho bytařů ale policii stále uniká. Třeba v Kladně 29. července a 1. srpna řádil bytový fantom. Pachatel ve věku 20 až 25 let, štíhlý, 180 cm vysoký, se světlými, krátkými vlasy, se tam vloupal hned do čtyř rodinných domů. Ukradl peněženku s platebními kartami, šperky, nepohrdl ani botami.

V jednom případě ho vyrušil 76letý důchodce, který se s ním odvážně, s holýma rukama, pustil do křížku. Pachatel seniorovi naštěstí neublížil a utekl.

Po dalším, zhruba pětadvacetiletém bytaři, se teď pátrá také v pražských Horních Počernicích. Vypáčil okno, odcizil notebook, fotoaparát a batoh s doklady a hotovostí, celkem za 60 tisíc, i když majitel v bytě spal. Kriminálka má fotografii podezřelého. Pokusil se totiž třikrát neúspěšně vybrat peníze z bankomatu na kartu, kterou ukradl. A tak se hlavně čeká na tip, kdo ho pozná a zavolá na 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám