Hlavní obsah

Hrad potvrdil, že se Klausová a Remek stanou velvyslanci

Prezident Miloš Zeman jmenuje Livii Klausovou a Vladimíra Remka velvyslanci. Ve čtvrtek to potvrdil hradní kancléř Vratislav Mynář. O jmenování obou rozhodla před časem vláda premiéra Jiřího Rusnoka, byť oficiálně to doposud nikdo nepotvrdil.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman a Vladimír Remek

Článek

Někdejší kosmonaut Remek a bývalá první dáma Klausová budou jmenováni spolu s dalšími velvyslanci.

Mynář na dotaz Novinek potvrdil, že Klausová a Remek budou jmenováni velvyslanci. Návrhy na jmenování nových velvyslanců už jsou na Hradě. „Na stole nám přistál balík z ministerstva zahraničí – předpokládám, že mezi nimi jsou i tato dvě jména,“ uvedl Mynář.

Klausová, která má být jmenována velvyslankyní v Bratislavě, tak vedle podpisu Zemana čeká na bezpečnostní prověrku Národního bezpečnostního úřadu. Jediný československý kosmonaut Remek by se měl stát velvyslancem v Rusku.

Šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček Novinkám již počátkem týdne jasně naznačil, že se jmenováním Klausové a Remka se už čeká jen na souhlas Slovenska a Ruska. [celá zpráva]

Kvůli oběma měl Zeman spory s bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Schwarzenbergův nástupce Jan Kohout se jmenováním problém neměl.

Reklama

Výběr článků

Načítám