Hlavní obsah

Čech, který přišel v Egyptě o rodinu, chce kvůli situaci v zemi odcestovat

Aktualizováno

Český turista, který zůstává v Egyptě kvůli nedávné smrti své manželky a dcery, jež zemřely za dosud nevyjasněných okolností v letovisku Hurghada, žádá úřady, aby mohl kvůli napjaté situaci v zemi odcestovat. Ve čtvrtek to oznámila mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Muž zůstává na místě kvůli vyšetřování nevyjasněného úmrtí. Ženy byly nejspíše otráveny, oficiální výsledky pitvy však zatím nejsou známy.

Foto: titanicpalace.com

Část hotelového komplexu Titanic Palace v egyptské Hurghadě.

Článek

Politická situace v Egyptě se vyhrotila ve středu, kdy zemřelo při násilnostech vyvolaných vládním zásahem proti příznivcům svrženého prezidenta Muhammada Mursího na 500 lidí. [celá zpráva]

„Naše konzulka je s českým občanem stále v kontaktu. Muž vzhledem k událostem posledních dní v Egyptě žádá o to, aby mu bylo umožněno vycestovat. My tuto informaci předáme egyptským úřadům,“ uvedla mluvčí Černínského paláce. Český turista se chce již od počátku vrátit do České republiky, nyní ale svou žádost poprvé spojil právě s vyhrocením násilí v Egyptě.

Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera zemřely na konci července v hotelovém pokoji v Hurghadě. Našel je manžel a otec, který řekl, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. Verzi o otravě z jídla ale zpochybnil ředitel nemocnice v Hurghadě, který v českých médiích řekl, že obě mrtvé měly žaludky rozleptané silným jedem.

V Hurghadě zemřel člověk

Otec rodiny musí zůstat v Egyptě a být k dispozici vyšetřovatelům. Muži byl již vrácen pas, nesmí ale po dobu dvou měsíců vycestovat ze země.

České ministerstvo zahraničí (MZV) doporučilo českým občanům, aby necestovali do míst nepokojů. Situace v letoviscích u Rudého moře, kde se Hurghada nachází, je však podle středečního vyjádření ministerstva relativně klidná.

Ve čtvrtek však informovala agentura DPA, že v turistickém letovisku Hurghada byl zabit jeden člen islamistického Muslimského bratrstva. Střet mezi policisty a islamisty se nicméně odehrál v centru města, tedy ne u hotelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám