Hlavní obsah

Chovanec byl nominován na lídra ČSSD v Plzeňském kraji

Právo, Jan Švábek

ČSSD v Plzeňském kraji v parlamentních volbách téměř jistě povede Milan Chovanec. O nominaci hejtmana, místopředsedy strany a stínového ministra dopravy v úterý rozhodl krajský výkonný výbor.

Foto: Jan Švábek, Právo

Milan Chovanec přichází na hlasování krajského výkonného výboru.

Článek

„Kandidaturu do Poslanecké sněmovny jsem plánoval dlouhodobě, určitě se nejedná o žádné překvapení. Do Prahy chci přinést pohled zdola, tedy z regionů, za které chci ve Sněmovně bojovat,“ řekl Právu Chovanec s tím, že nominaci musí ještě definitivně schválit předsednictvo a ústřední výkonný výbor strany.

Radní v ofsajdu

Zároveň je jisté, že v případě úspěchu bude Chovanec jediným, kdo z vedení hejtmanství odejde. Ostatní členové krajské rady z ČSSD setrvají ve svých funkcích a do Sněmovny nepoputují. Někteří z nich, například náměstci hejtmana Václav Šlajs a Jaroslav Bauer, se neobjeví ani na kandidátce, jiní obsadí pouze nevolitelná místa. Pokud by je lidé preferenčními hlasy zvolili, křesla ve Sněmovně odmítnou. Definitivní podobu kandidátky budou sociální demokraté znát 22. srpna.

„Když jsme šli do rady, od kolegů jsem si vymínil, aby s jedinou výjimkou, mnou, kraj neopouštěli. Za minulé čtyři roky nám z vedení kraje odešli tři nebo čtyři lidé. Každý odchod přitom znamená, že se nová osoba ve funkci minimálně půl roku učí,“ sdělil Chovanec. Krajští zastupitelé navíc v červnu přijali morální kodex, který kumulaci funkcí vylučuje.

Jasno je také u zbylých dvou členů rady z KSČM, náměstkyně Zdeňky Liškové a radního Václava Štekla, kteří na kandidátce své strany chybí. Právu to potvrdil Štekl i lídr komunistů ve volbách do dolní komory parlamentu - poslanec Karel Šidlo.

Hejtmanem Šlajs?

Chovance by ve funkci hejtmana mohl vystřídat první náměstek pro oblast ekonomiky a financí Václav Šlajs. Sám však nehodlá předbíhat a do výsledků parlamentních voleb nechce personální záležitosti na krajském úřadu řešit.

„Nemám stranickou výkonnou funkci, jsem čestným předsedou krajské organizace. Samozřejmě si udržuji vliv a úzce spolupracuji s panem hejtmanem,“ uvedl Šlajs, který si loni na podzim vyzkoušel i roli poslance. Na funkci však rezignoval a dal přednost křeslu na krajském úřadu. Ve Sněmovně Šlajse nahradil stranický kolega Igor Jakubčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám