Hlavní obsah

Dotace na životní prostředí dejme na metro, navrhne ministerstvo

– Praha

Dostavbě pražského metra může významně pomoci ministerstvo životního prostředí (MŽP). Resort chce Evropské komisi navrhnout, aby přesunula 3,7 miliardy korun z operačního programu Životní prostředí (OPŽP) na rozvoj a modernizaci metra. V úterý to oznámil mluvčí resortu Matyáš Vitík, podle něhož bude s návrhem ve středu seznámena vláda.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Článek

O přesunutí peněz, které původně měly putovat například městům a obcím na snížení smogu nebo na zlepšení recyklace, rozhodla bývalá vláda Petra Nečase (ODS). Podle ministerstva je metro také ekologickým druhem dopravy.

Už v dubnu navrhlo ministerstvo pro místní rozvoj takzvanou realokaci, protože podle něj hrozilo, že se peníze nepodaří včas vyčerpat. Ztráty se odhadovaly až na devět miliard korun. Problémy měly i další programy.

Program má problémy s čerpáním

OPŽP je druhým největším svého druhu v ČR pro období 2007 až 2013. K dispozici měl celkem 147 miliard korun. Podle Vitíka se podařilo MŽP závazky za poslední dva roky splnit. Letošek je ale zásadní v tom, že OPŽP bude muset vyčerpat téměř stejný objem finančních prostředků jako od zahájení programu.

Jaký účinek budou mít ochranná opatření, aby se co nejvíce využily evropské peníze, se podle MŽP ukáže až v delším časovém horizontu, nejdříve na konci tohoto roku.

Na konci července upozornil Nejvyšší kontrolní úřad, že Česko do konce loňska vyčerpalo jen zhruba třetinu z 26,7 miliardy eur (690 miliard korun), které mělo přidělené pro období 2007 až 2013. Podle ministerstva financí už ale letos v prvním pololetí získalo z rozpočtu EU víc, než odvedlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám