Hlavní obsah

Když obžalují Hudečka kvůli opencard, povede Prahu Vávra

Právo, Stáňa Seďová
Praha

V radě hlavního města jsou stále tři radní a primátor, kteří čekají, kdy budou obžalováni v kauze Opencard. Stane-li se tak, položí své funkce. Vládu nad metropolí je však připraven převzít 1. náměstek Jiří Vávra (TOP 09) a udržet ji se šesti radními z TOP 09 až do voleb.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Vávra (TOP 09).

Článek

V politických kuloárech se neustále spekuluje, kdy by mohlo přijít obžalování deseti současných i bývalých radních z vedení hlavního města v kauze Opencard. Tedy konkrétně z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, kdy Rada hl. m. Prahy přiklepla zakázku firmě Haguess. Ale co by se v tu chvíli stalo s vedením města?

Primátorem se stane Vávra

Současný primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) jasně deklaroval, že v momentě, kdy bude obžalován, odstoupí z funkce. Následovat by ho měli i čtyři současní radní. V tu chvíli by zůstalo šest radních z TOP 09. To by však podle posledních slov současného 1. náměstka primátora Jiřího Vávry stačilo.

„Pokud tato situace nastane, jsem připraven převzít funkci primátora. Jestliže budou obviněni skutečně všichni tehdejší radní, tedy čtyři ze současných včetně primátora, ustojíme to. Nezablokuje to řízení Prahy. Sice půjde asi o fyzicky i psychicky nesmírně náročný úkol, ale jsem přesvědčen, že i v takové sestavě budeme schopni řídit Prahu až do příštích voleb,“ řekl Právu Vávra, na kterého by automaticky přešla povinnost řízení hlavního města.

Rozdělení kompetencí do tří pilířů, tedy rozvoje města, který spadá pod současného primátora, hospodářsko-ekonomického včetně IT, jejž řídí Vávra, a společensko-kulturního, který vede 2. náměstek Václav Novotný (TOP09), to podle Vávry umožňuje. „Díky tomu můžeme pokračovat v práci, i když přijdeme o Hudečka, Novotného, Manharta a Vorlíčkovou,“ věří.

Kromě jmenovaných patří ještě do skupiny obviněných z TOP 09 exradní Pavel Richter a Helena Chudomelová. Ti všichni před 14 dny podali společně ústavní stížnost, ve které žádají zrušení samotného stíhání. Obvinění radní z ODS včetně exprimátora Bohuslava Svobody se ke stejnému kroku neodhodlali.

Obžaloba může přijít 20. srpna

To, co nyní nejvíce straší tým, který v čele s primátorem Hudečkem vede Prahu, je čas. „Objevilo se už několik scénářů. Nejprve se hovořilo o tom, že obžaloba přijde 20. srpna, nyní se však zase spekuluje o tom, že by měly proběhnout další výslechy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09) byl pověřen vedením magistrátu

Pak by teprve došlo k seznámení se spisem, což je na měsíc, poté obhajoba a návrh na podání žaloby by přišel až v prosinci,“ vypočítává Hudeček možnosti, které rozhodnou o tom, jak dlouho zůstane ve funkci.

„Další možností je, že bude obžalována jen Eva Vorlíčková, která návrh předkládala, a ředitel informatiky Jan Teska. Což by mělo logiku v tom, že u nás ostatních se jednalo pouze o politické rozhodnutí. Nicméně i tak naprosto vylučuji, že by radní Vorlíčková mohla tehdy, kdy návrh předkládala, volit jakkoli jinak,“ trvá na správném rozhodnutí radních Hudeček. V takovém případě by vedení Prahy zůstalo, jak je.

Hudeček zasedne v zastupitelstvu

Primátor stále trvá na svém odstoupení, i když tak svým způsobem nechá zvítězit ty, kteří si toto obvinění podle interních spekulací jednoduše objednali.

„Obžalovaný primátor je katastrofa. Navíc ani moc nepočítám, že by to soudce okamžitě zamítl. Kdyby tomu tak skutečně bylo, bylo by o čem přemýšlet, protože i když složím funkci v den obžalování, je to proces na měsíc. Takže kdyby pak pominul tento důvod, tedy obžalování, znovu bychom to museli zvážit,“ připustil Hudeček možnost, že by setrval ve funkci, a dodal: „Když nás skutečně budou soudit, zasedneme asi do křesel zastupitelů. Ale kdo kdy odstoupí a jakým směrem se vydá poté, je na každém z nás, já mohu mluvit pouze za sebe.“

Reklama

Související témata:

Související články

Praha má nového primátora – Tomáše Hudečka

Pražským primátorem je od čtvrtka čtyřiatřicetiletý olomoucký rodák Tomáš Hudeček (TOP 09). V tajné volbě od pražských zastupitelů dostal 36 z 43 hlasů. Byl...

Výběr článků

Načítám