Hlavní obsah

Po rozpuštění Sněmovny bude mít Zeman absolutní moc, prohlásila Němcová

– Praha

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová v neděli v České televizi řekla, že by byla proto, aby se Sněmovna rozpustila 21. srpna, tedy v den výročí invaze bratrských armád Varšavské smlouvy do Československa. Zároveň uvedla, že po rozpuštění Sněmovny bude mít Zeman absolutní moc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslava Němcová v Otázkách Václava Moravce

Článek

Němcová v Otázkách Václava Moravce opakovaně uvedla, že by bylo symbolické, kdyby se Sněmovna rozpustila 21. srpna:  „Bylo by to symboličtější, to se vrátíme do té normalizace.“

„Kdybychom si měli zažertovat, tak rozpustit sněmovnu 21. srpna by mělo svou velkou symboliku a mít nové volby 17. listopadu by mělo také svou symboliku,“ řekla a vysvětlila, v čem je ta symbolika.

„Vidím ji velmi hluboce. Vidím ji v tom, že parlament se rozpouští, a podle mého názoru dochází k přesunu moci do rukou prezidenta, téměř bych řekla absolutní moci. Jestliže se Poslanecká sněmovna vzdá své možnosti kontrolovat svou vládu, ztrácí možnost ovlivnit, co se ve státě může stát. Kdo tedy drží zemi. Drží ji vláda jmenovaná prezidentem proti vůli právě Poslanecké sněmovny. Ústavní soud, který byl doplněn na základě přání pana prezidenta, a dokonce sociální demokraté říkali, že doufají, že bude doplněn o ty levicové soudce, kteří jim půjdou více na ruku, a v tom já vidím tu symboliku, kdy ta země ztrácí vládu sama nad sebou,“ řekla pohnutým hlasem.

Odmítla i námitku Jiřího Dolejše z KSČM, který ještě zmiňoval význam senátu. V tom „je většina socialistů a komunistů“.

Jiří Dolejš její vystoupení okomentoval slovy: „Berte, že když ODS odchází od moci, není to konec světa.“

Reklama

Výběr článků

Načítám