Hlavní obsah

Sobotka šel po bitvě poprvé za Zemanem, ladili termín voleb

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Prezident Miloš Zeman se v pátek poprvé po bitvě sociálních demokratů o postoj k vládě Jiřího Rusnoka setkal s lídrem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Ten do poslední chvíle odmítal vyslovit kabinetu, který vznikl podle Zemanových not, podporu, nakonec ale ustoupil. Ze schůzky vyplynulo, že prezident chce ještě hovořit s předsedy stran o termínu předčasných voleb.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

O čem jste s prezidentem Zemanem hovořili?

Požádal jsem pana prezidenta o schůzku v návaznosti na připravované hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Informoval jsem prezidenta republiky o tom, že pokládám za velmi pravděpodobné, že se nám podaří dosáhnout dlouhodobého cíle soc. dem., to znamená vyřešit politickou krizi tím, že se Sněmovna rozpustí a otevře se tak cesta k novým volbám.

Požádal jsem při této příležitosti o to, aby co nejdříve svým podpisem potvrdil rozhodnutí Poslanecké sněmovny o rozpuštění.

Jak na tuto vaši žádost prezident reagoval?

Pan prezident mě informoval o tom, že připravuje setkání s předsedy politických stran a bude chtít znát jejich názor na možný termín nových voleb. Na tomto jednání přirozeně soc. dem. bude prosazovat co nejdřívější termín tak, aby se volby pokud možno konaly v říjnu.

Také jsem panu prezidentovi zopakoval argument, který pokládám za velmi důležitý. Myslím si, že nová vláda by měla mít ještě prostor pro to, aby dokázala včas prosadit zákon o státním rozpočtu a ČR nehrozilo rozpočtové provizorium. Proto by soc. dem. pokládala za vhodné, aby se volby uskutečnily ještě během října.

Setkání prezidenta s předsedy stran bude příští týden, nebo až po hlasování Sněmovny?

Budu muset odkázat na prezidentskou kancelář. My jsme s panem prezidentem neprobírali konkrétní termín, kdy by se to setkání mělo uskutečnit. Počítám s tím, že taková schůzka proběhne. Budu na ní tlumočit zájem soc. dem., který je koneckonců podpořen i silným tlakem veřejnosti, aby se volby uskutečnily co nejdříve.

Kdy bude mít ČSSD kandidátky pro předčasné volby?

Předpokládám, že kandidátky dokončíme v průběhu srpna. Příští týden už se budeme zabývat návrhy na možné lídry, kteří povedou našich čtrnáct kandidátek. Pak také dojde k sestavování kandidátek na úrovni našich okresů a krajů.

Vzhledem k tomu, že my jsme dlouhodobě podporovali strategii předčasných voleb, přijali jsme také včas pravidla pro zrychlené primárky. To znamená, soc. dem. je schopna v zásadě během tří týdnů kandidátky sestavit včetně toho, že se na jejich sestavení budou podílet demokraticky zvolené orgány, jako jsou naše okresní a krajské výbory.

Platí, že budete lídrem kandidátky v Jihomoravském kraji?

Platí. Předpokládám, že budu kandidovat ve svém tradičním volebním obvodu, který zastupuji ve Sněmovně v tomto volebním období. To znamená, že bych vedl kandidátku soc. dem. na jižní Moravě. Dvakrát se mi tam už podařilo volby vyhrát.

Počítáte s tím, že se v tomto kraji na volitelných místech kandidátky objeví i Michal Hašek a Jeroným Tejc?

Počítám s tím, že budou kandidovat v Jihomoravském kraji. Předpokládám, že by Michal Hašek mohl být na druhém a Jeroným Tejc na třetím místě kandidátní listiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám