Hlavní obsah

Sobotka: Vláda se zemanovci ano. Na komunisty máme zákaz

Právo, jov, dan

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka chce po volbách, pokud jeho strana zvítězí, sestavit levicovou vládu. Pokud bude ČSSD výrazně úspěšná, je variantou jednobarevný menšinový kabinet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

V úvahu nepřichází společná vláda s KSČM. Podle Sobotky platí tzv. bohumínské usnesení, které soc. dem. spolupráci s komunisty na vládní úrovni zakazuje. „Spojence budeme primárně hledat na levici,“ řekl ve čtvrtek Sobotka Právu. Při výběru koaličních partnerů bude podle něj klíčovým kritériem idea a programová blízkost.

Komunisté by se ale mohli dostat do hry v případě, že by vznikla menšinová vláda ČSSD. „Jednou z variant je jednobarevná menšinová vláda,“ poznamenal Sobotka. Pokud by jí komunisté vyslovili důvěru, usnesení by porušeno nebylo.

Lídr soc. dem. se po volbách nebrání ani jednání se Stranou práv občanů – zemanovci (SPOZ). „Pokud se SPOZ dostane do Sněmovny, tak není žádný důvod nejednat s touto stranou,“ deklaroval.

Sobotka ve čtvrtek odmítl tvrzení šéfky poslanců VV Kateřiny Klasnové o možné koalici ČSSD a TOP 09.

Koalice s TOP 09? To by byl kočkopes

„To, že (lídr soc. dem. Bohuslav) Sobotka a Kalousek jsou ve velmi dobrém vztahu, je známá věc. A jistě se dokážou dohodnout na povolební spolupráci,“ uvedla Klasnová ve Sněmovně. Podle Sobotky by šlo o kočkopsa. „Nemyslím si, že by po volbách měla vzniknout nějaká vláda, která by byla kočkopsem, já doufám, že tady bude vytvořena jasná levicová většina,“ prohlásil.

„Ustrašená ČSSD  s loutkou v čele“

Výrok Klasnové vyvracel i šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Uvedl, že asi nedovede představit koalici s ČSSD, kterou podle něj ovládl prezident. „Je tu řada občanů, kteří nechtějí, aby Miloš Zeman byl tou nejhlavnější politickou silou ovládající ustrašenou ČSSD s loutkovým předsedou,“ podotkl pro Právo.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek soudí: „Je zřejmé, že TOP 09 bude zápasit o zachování systému liberální parlamentní demokracie.“

Zeman se podle Kalouska snaží politický systém měnit na autokratický.

Reklama

Výběr článků

Načítám