Hlavní obsah

Jsi srab, nevážím si tě, píše Úlehlovi jeho kolega

Právo, Jan Martinek

„Rebelující“ poslanec Tomáš Úlehla, kterého už poslanecký klub vyloučil, se ve čtvrtek pro Právo vyjádřil k posledním událostem v ODS. Své vyloučení bere jako křivdu. Vládní koalice se podle něj unáhlila s vyslovením nedůvěry vládě Jiřího Rusnoka. Úlehla to zároveň „schytává” od kolegů, kteří si někdy neberou servítky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Tomáš Úlehla

Článek

„Koalice jedná unáhleně, nedůvěru vlády J. Rusnoka mohla ještě proměnit v pár vzkazů voličům, a ne lynčovat chlapa, který 19 let za modré ptáky dýchá, a to i v době, kdy mi to bylo lidsky i politicky naprosto proti srsti,“ napsal Právu Úlehla.

Vyloučen z ODS by podle něj měl být spíše Petr Nečas. „Ti, co sklouzli z pravicových ideálů do středolevicové politiky pro zachování si místa na výsluní za každou cenu, mi teď chtějí něco vyčítat? Pokud nebyl současně se mnou vyloučen třeba i expředseda a další lidé, kteří nás hodili u voličů přes palubu, pak to beru jako neopodstatněnou křivdu! A proto zůstávám a chci diskutovat, kam chceme ODS zahnat ještě dál, zda do propasti, nebo jen do slepé uličky?“ ptá se Úlehla.

Pokrytectví, napsal Úlehlovi kolega Bureš

Na jeho facebookovém profilu to zatím vře. Několikrát na něj napsal například poslanec ODS Jan Bureš, který svého bývalého kolegu ostře odsoudil. Jeho chování označil za „prasárnu největšího rázu“ a „krystalické pokrytectví“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý asistent poslance Borise Šťastného, nyní jeho kolega ve Sněmovně Jan Florián (ODS).

„Tomáš, který se s oblibou tituluje rockerem a Valachem, včera v poledne na poslaneckém klubu neřekl jediné slovo. Na DVOJÍ výzvu Martina Kuby, zda má někdo s tím, že aktivně vyslovíme Rusnokově (SPOZ) vládě nedůvěru, problém, ani nepípl, seděl tam jako pěna. Pak zalezl Tomáš Úlehla s Honzou Floriánem a Gabrielou Kloudovou (členka pražské ODS a bývalá pravá ruka expředsedy Topolánka, pozn. red.) do sněmovní restaurace U Roury, nikomu z nás nic neřekli a přes novináře a internet nás svým předem připraveným prohlášením hodili přes palubu. To je lidsky odporné, je to prasárna největšího rázu. Ty kluby pak následně byly ještě dva, kam mohli přijít a říct, co mají na srdci, třeba se s námi pohádat, ale hlavně nám to říct do očí! Ani na jeden ti srabi nedorazili. Tohle chlap nedělá a rocker už vůbec ne. Pro mě jsou oba zbabělci a to, co tady od Tomáše Úlehly čtu, je čisté a krystalické pokrytectví. Přestal jsem si tě, Tomáši, vážit,“ napsal Jan Bureš na Úlehlův Facebook.

Nešlo o náhlé rozhodnutí

Úlehla se hájil, že za jeho rozhodnutím prý nebyly zištné důvody, jak mu někteří koaliční i straničtí kolegové naznačují. Z jeho vyjádření je patrné, že o svém postoji měl jasno už dříve.

„Pozor, pozor, nejsem srab!!! Jenže sejít se s M. Kubou bylo více než 5 týdnů nemožné, nereagoval na SMS, příp. mi sdělil, že je mimo region, kde jsem ho očekával... Schůzku mi navrhl večer před hlasováním, když se vracel z ČT. Během dne jsme se dvakrát sešli a vyjasnili si z očí do očí své osobní postoje. Mrzí mne, že já, ortodoxní ódeesák, se po 19 letech členství dostávám do takové situace, a nebudu tady říkat, že rozhodně jsem tak nečinil ze zištných důvodů, ale konzistentně se svým rebelským, ale stále pravicovým názorem. Já přece neporušil ani usnesení VR ODS, která řekla, že žádný poslanec nemá hlasovat pro vládu J. Rusnoka... A pro M. Němcovou jsem jednoznačně slíbil, podepsal (a dvě hodiny před mým vyloučením „bez přípravy“ M. Kubovi na to téměř přísahal) podporu!“ píše Úlehla na svou stránku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Jaroslav Kubera

Jeho a Floriánovo překvapivé středeční rozhodnutí naštvalo i další činovníky ODS. O „svinstvu“ a „podrazu“ ze strany svých spolustraníků mluví i šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera.

„Problém je neserióznost, kdyby to řekli včas, jak chtějí hlasovat, tak je to jejich právo. Jenže udělali to, že do poslední chvíle udržovali Miroslavu Němcovou při vědomí, že má stojedničku. To je strašné svinstvo,“ řekl Právu Kubera.

Zesměšnili koalici, tvrdí Kubera

Argument, že Florián a Úlehla by stojedničku Němcové podpořili, jen aktivně nehlasovali proti Rusnokově vládě, Kubera nebere. „To je směšný argument. Oni koalici, která se oháněla stojedničkou, naprosto zesměšnili. Kdyby to řekli včas, nikdo by nevyjednával s prezidentem, aby dal Němcové druhý pokus. Je to normální podraz, se kterým se musí ODS vypořádat,“ řekl Kubera.

Poslanci ODS v kuloárech také diskutují o motivech, které oba poslance k jejich jednání vedly; převažuje názor, že byli uplaceni. Někteří viní z jejich jednání vlivného člena pražské ODS Tomáše Hrdličku, který poslal straníkům mail, aby rychle přispěli k vyvolání předčasných voleb. Úlehla se na Facebooku hájí, že Hrdlička neměl s jeho jednáním nic společného.

Je to Klausova akce, tvrdí poslanec ODS

Jiní poukazují na to, že stopy vedou k bývalému prezidentovi ODS Václavu Klausovi, po jehož návratu teď někteří poslanci, jako Boris Šťastný, volají.

„Všichni tady vědí, že lidi od Zemana a Klause za těmi poslanci celý víkend chodili a lámali je. Je to akce Klause, který chce ODS zničit,“ řekl Právu poslanec ODS, který nechtěl být jmenován.

Reklama

Související články

Stojednička Němcové je pohřbena

ODS, TOP 09 a strana LIDEM už nemohou deklarovat, že disponují ve Sněmovně většinou 101 hlasů. Dva poslanci ODS, Tomáš Úlehla a Jan Florián, totiž ve středu...

Výběr článků

Načítám