Hlavní obsah

Málokdo mi věřil, že Rusnok je jedinou cestou k volbám, pochválil se Zeman

Novinky, jov

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek stručně vyjádřil k tomu, že ve Sněmovně vznikla po odmítnutí vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka a rozpadu stojedničkové koalice dohoda na předčasných volbách. Poznamenal, že mu málokdo věřil, že vláda odborníků je jedinou cestou k volbám.

Foto: Petr Josek, Reuters

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně ukazuje čas šéfovi hradního protokolu Jindřichu Forejtovi. Vpravo předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Článek

„Jediná cesta, jak vyvolat v České republice předčasné volby, je právě jmenování vlády odborníků ... těmto mým slovům z 25. června tehdy málokdo věřil,“ uvedl Zeman na svém facebookovém profilu.

Prezident v červnových Hovorech z Lán v Českém rozhlase připustil variantu, že by kabinet složený z odborníků vládl jen do předčasných voleb. „I ta vláda úředníků či odborníků tady může být jako náhrada vlády v demisi současné vládní koalice jenom do předčasných voleb. Tato kombinace se vůbec nedá vyloučit,“ prohlásil.

Na druhou stranu, Zeman se v té době netajil tím, že by byl rád, kdyby Rusnok vládl až do řádných voleb na jaře 2014.Samozřejmě že bych si to přál, protože Sněmovna je rozpolcena zhruba půl na půl. Křehká stojedničková většina se může kdykoliv zhroutit. A o přibližné vyváženosti Poslanecké sněmovny svědčí i to, že dva poslanci jsou už ve vězení, z toho jeden levicový a druhý pravicový,“ řekl v červenci Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám