Hlavní obsah

Do koalice s ČSSD nevstoupíme, tvrdí TOP 09

Zástupci TOP 09 ve čtvrtek odmítli tvrzení Kateřiny Klasnové z VV, že se po předčasných volbách chtějí domluvit na spolupráci s ČSSD. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík odmítl „kolaboraci“ s levicí. Místopředseda strany Miroslav Kalousek pak prohlásil, že ČSSD ovládl prezident Miloš Zeman, proti jehož snahám chce TOP 09 bojovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík na jednání Sněmovny

Článek

"To, že (lídr sociální demokracie Bohuslav) Sobotka a Kalousek jsou ve velmi dobrém vztahu, je známá věc. A jistě se dokážou dohodnout na povolební spolupráci," řekla ve čtvrtek ve Sněmovně šéfka poslanců VV Klasnová.

"V případě, že voličům navrhneme věrohodný pravicový program, budeme věrohodní i po volbách a nebudeme 'kolaborovat', takzvaně, s levicovými stranami a s programem, s kterým nemůžeme souznít," řekl novinářům Gazdík.

"Sociální demokracii ovládl (prezident) Miloš Zeman a je zřejmé, že TOP 09 bude zápasit o zachování systému liberální parlamentní demokracie," dodal o něco později místopředseda strany Miroslav Kalousek. Podle něj se prezident snaží politický systém měnit na autokratický.

Na řadě jsou předčasné volby

Česká republika se blíží k předčasným parlamentním volbám, které by se mohly uskutečnit v říjnu. Dočasná vláda premiéra Jiřího Rusnoka totiž nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, většinu pro sestavení vlastního kabinetu však nemá ani bývalá pravicová koalice ODS, TOP 09 a LIDEM.

Rusnok během čtvrtka či pátku předá svou demisi do Zemanových rukou. Pravděpodobně příští týden se uskuteční mimořádná schůze Sněmovny, na níž se dolní komora Parlamentu rozpustí. Tím se otevře cesta k předčasným volbám, které by měly být řešením současné politické situace. Podporují je jak ČSSD, tak TOP 09.

Reklama

Související články

Rusnokova vláda nezískala důvěru

Kabinet Jiřího Rusnoka ve středu večer nezískal v Poslanecké sněmovně důvěru. Pro vládu hlasovalo 93 poslanců, proti bylo 100 zákonodárců, sedm jich nebylo...

Sněmovna by mohla skončit příští týden

Mimořádná schůze Sněmovny, na které by se hlasovalo o rozpuštění dolní parlamentní komory, by se mohla konat už příští týden. Předseda poslanců ČSSD Jeroným...

Výběr článků

Načítám