Hlavní obsah

Sněmovna by mohla skončit příští týden

Praha

Mimořádná schůze Sněmovny, na které by se hlasovalo o rozpuštění dolní parlamentní komory, by se mohla konat už příští týden. Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc řekl Novinkám, že na jednání vedení Sněmovny vznikla dohoda, že ČSSD, TOP 09 a případně další strany budou iniciovat rozpuštění dolní komory.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka u řečniště ve Sněmovně.

Článek

Tímto krokem, kdy je třeba 120 hlasů poslanců, budou vyvolány předčasné volby. Ještě ve čtvrtek vznikne dohoda o termínu hlasování, Tejc předpokládá, že by se mělo uskutečnit příští týden v úterý nebo ve středu.

Rozpuštění Sněmovny podpoří jednomyslně i KSČM. Novinkám to potvrdil předseda strany Vojtěch Filip. ČSSD, TOP 09 a komunisté disponují 122 hlasy, mají tedy sílu konec dolní komory prosadit.

Pokud by Sněmovna návrh na své rozpuštění schválila a prezident by ji poté rozpustil, konaly by se do dvou měsíců nové volby.

Sobotka: Není na co čekat

"My máme připravený návrh na to, aby se uskutečnila mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, a budeme usilovat o to, aby proběhla příští týden," uvedl šéf ČSSD Sobotka. "Já myslím, že není na co čekat, není důvod prodlužovat nestabilitu," dodal. Mimořádná schůze musí být podle jednacího řádu svolána do deseti dnů od podání žádosti a poslanci o ní musí být informováni pět dnů předem.

Sobotka se také domnívá, že poslanci nezařadí návrh na rozpuštění Sněmovny na program aktuální schůze, která začala ve středu a dnes má pokračovat.

O předčasné volby usilovaly dosud opoziční strany. Po středečním večeru se k nim přidala i strana bývalé vládní koalice TOP 09, kterou k tomuto novému postoji přiměl rozpad koalice.

K rozpuštění Sněmovny, o něž se ČSSD již jednou pokoušela, je třeba 120 hlasů, sociální demokraté disponují 54, komunisté 26 a TOP 09 má 42 hlasy. Rozpuštění by tak mělo projít.

Anketa

Půjdete k předčasným volbám?
Ano
91 %
Ne
9 %
Celkem hlasovalo 60584 čtenářů.

Reklama

Související články

Stojednička Němcové je pohřbena

ODS, TOP 09 a strana LIDEM už nemohou deklarovat, že disponují ve Sněmovně většinou 101 hlasů. Dva poslanci ODS, Tomáš Úlehla a Jan Florián, totiž ve středu...

Rusnokova vláda nezískala důvěru

Kabinet Jiřího Rusnoka ve středu večer nezískal v Poslanecké sněmovně důvěru. Pro vládu hlasovalo 93 poslanců, proti bylo 100 zákonodárců, sedm jich nebylo...

Výběr článků

Načítám