Hlavní obsah

ODS je v obrovské krizi, musí si sáhnout na dno, míní politologové

Praha

Bývalá koaliční strana ODS je dlouhodobě v obrovské krizi a neumí se sjednotit v zásadním okamžiku, řekl politolog Tomáš Lebeda. Za poslední týdny musela ztratit další příznivce a to, jak se ve středu projevila ve Sněmovně, se odrazí na pokračujícím odlivu voličů, míní politolog Jan Outlý.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení ODS v čele s úřadujícím předsedou Martinem Kubou a místopředsedkyní Miroslavou Němcovou

Článek

Podle Lebedy je nezbytné, aby dostala velkou lekci ve volbách, čímž o ni ztratí zájem různé vlivové skupiny. Pak se může navrátit ke svým kořenům.

"Je potřeba, aby si ODS sáhla na dno," uvedl Lebeda. "V klíčové situaci opět nehlasuje jednotně," dodal.

Podle politologa Daniela Kunštáta se strana ocitla ve špatné pozici v mnoha směrech, už tím, že byla viníkem pádu vlády.

Rusnokova vláda nezískala důvěruVideo: Česká televize ČT24

"Na liberální pravicové voliče to působí velmi negativně," řekl Kunštát. TOP 09 je podle něj v tuto chvíli pro pravicové voliče stranou, která je víc volitelná. Po středě se tak změní politické schéma. Konec ODS to ale podle Kunštáta neznamená.

Stojednička skončila

Poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián opustili před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka sál, třebaže strana deklarovala jednotu. Krok poslanců snížil počet hlasů, které musela Rusnokova vláda na svou stranu získat, což jí k získání důvěry nakonec nestačilo, ale především znamenal, že bývalá koalice ve Sněmovně nedisponuje 101 hlasem a někdejší vládní koalice se nadobro rozpadla. [celá zpráva]

Podle Úřadujícího předsedy ODS Martina Kuby by měli být oba poslanci ze strany vyhozeni, vyloučil je už poslanecký klub ODS. [celá zpráva]

Kunštát připomněl, že potíže s loajalitou poslanců měla ODS dlouhodobě, a právě i s těmi, kteří ve středu poslušnost vypověděli. Jsou to ti rebelové, kteří vypověděli předchozí vládě poslušnost v souvislosti s daňovými balíčky, připomněl. Ze sálu odešel i Radim Fiala, bývalý poslanec ODS, který je nyní v hnutí Úsvit. Byl loni na podzim také mezi rebely ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám