Hlavní obsah

Vítězem sporu v ČSSD jsou regiony a Michal Hašek, soudí politologové

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poté, co se sociální demokraté v úterý usnesli, že podpoří vládu Jiřího Rusnoka, mají politologové jasno: vítězem vnitrostranického sporu je Michal Hašek. Ale spolu s ním také regiony a hejtmani, tvrdí politolog Jan Kubáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a Michal Hašek.

Článek

Situace uvnitř ČSSD byla dlouhou dobu vyhrocená. Zatímco část politiků kolem šéfa strany Bohuslava Sobotky kritizovala vládu Jiřího Rusnoka, jeho hlavní vnitrostranický konkurent, šéf Asociace krajů Michal Hašek společně s hejtmany Rusnoka podporovali.

Podle politologa Jana Kubáčka je tedy Hašek skutečně vítězem tohoto sporu a spolu s ním i regiony, ať už jde o hejtmany nebo regionální organizace ČSSD. „Do budoucna se tak bude muset v ČSSD více vyjednávat a vycházet vstříc jednotlivým organizacím ČSSD, protože si prosadily své, umí se sjednotit a je vidět, že umí komunikovat nejen s prezidentem, ale i odbory a dalšími politicky významnými organizacemi,“ řekl Novinkám.

Stejného názoru je politolog Michal Pehr, který soudí, že posílení Haška uvnitř strany může být jedním z výsledků nastalé situace.

Sociální demokraté podlehli Zemanovi

Politolog Tomáš Lebeda zase soudí, že sociální demokraté svým rozhodnutím podpořit Rusnoka ustoupili Miloši Zemanovi a upřednostnili své zájmy nad zachováním principů demokracie. „Sociální demokracie v tomto případě upřednostnila dílčí zájmy nad zachováním principů parlamentní demokracie,“ řekl Novinkám Lebeda. „Rozhodnutí soc. dem. dává legitimitu prezidentovu kroku, který je precedentní a oni ten precedent tímto potvrzují,“ dodal.

Jan Kubáček přitom vidí toto rozhodnutí jako logické a z pohledu ČSSD a jejích voličů jediné možné. „Protože pokud by zvolila variantu jakoukoliv jinou, ať už by to byl odchod ze Sněmovny, nejednotné stanovisko, nižší účast na schůzi, bylo by to vnímáno jako slabošské, nečitelné a jako důkaz toho, že sociální demokracie je rozpolcená a že ustupuje Miroslavu Kalouskovi, diktátu TOP 09 a všeobecně pravici,“ uvedl.

Lebeda soudí, že se tento postoj může sociální demokracii vymstít. „Prezident Zeman totiž nikdy nebude mít ambici být prezidentem, který ustupuje, naopak se bude snažit své postavení posilovat a sociální demokracie mu k tomu tímto způsobem jen otevírá dveře,“ nastínil.

Posílí i SPOZ

Čím je sociální demokracie vnitřně slabší, tím je podle Lebedy výhodnější situace prezidenta. „Čím složitější bude dohoda uvnitř stran (...) tím větší prostor zbude pro jeho rozhodování. Takže slabá sociální demokracie u moci je pro prezidenta Zemana ideál,“ dodal.

Politolog Michal Pehr je toho názoru, že by k posílení prezidentovy pozice došlo jen v případě, že Rusnok získá důvěru. „V tomto případě by to samozřejmě posílilo jeho pozici, stejně tak jako by to přirozeně posílilo i pozici neparlamentní strany SPOZ,“ řekl Novinkám. Podle něj navíc postoj ČSSD může sociálním demokratům ubrat voličské preference.

Reklama

Výběr článků

Načítám