Hlavní obsah

Zeman přijde do jámy lvové, ve Sněmovně osobně podpoří vládu

Novinky, jov

Premiér Jiří Rusnok bude mít ve středu ve Sněmovně výraznou oporu. Mezi poslance zavítá v 10:45 prezident Miloš Zeman. V dolní komoře pronese projev na podporu kabinetu, který jmenoval navzdory odporu parlamentních politických stran.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman na jedné z předchozích schůzí Poslanecké sněmovny

Článek

Prezident se ale nezúčastní celého jednání Sněmovny o důvěře. V 11:30 totiž jmenuje na Hradě nové soudce Ústavního soudu. Premiér Rusnok se už nechal slyšet, že s prezidentem projev nekoordinovali.

Zeman totiž minulý týden odpočíval na Vysočině po stomatologické operaci. „Budeme se muset zkoordinovat asi telepaticky. Každý víme, o čem mluvit,“ řekl premiér v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář v České televizi doplnil, že projev bude „vkusný a účelný”. Uvedl také, že po středečním hlasování bude nějaký čas trvat, než se Zeman rozhodne, jak bude nadále postupovat, pokud Sněmovna nevysloví Rusnokovi důvěru. „Nebude něco záměrně zdržovat, ale zřejmě to nebude za den za dva,” řekl Mynář.

Hvězdná pěchota u ČSSD nezabodovala

V úterý se předseda vlády zúčastní jednání poslaneckých klubů, klíčové bude rokování ČSSD. Sám Rusnok si zkomplikoval situaci rozhovorem pro Mf Dnes, kdy hovořil o hvězdné pěchotě lídra soc. dem. Bohuslava Sobotky. Rozhořčil tím místopředsedu ČSSD Milana Chovance, který se řadil mezi podporovatele vlády.

„To, že jsem byl dosud příznivcem podpory vládě Jiřího Rusnoka ze strany ČSSD jako jednotné a sebevědomé politické strany, ale neznamená, že budu tolerovat, aby vrcholné představitele sociální demokracie kdokoliv takovýmto způsobem peskoval. Pevně věřím, že za hvězdného pěšáka se nepovažuje ani Michal Hašek a další členové stínové vlády. Pokud Jiří Rusnok opravdu o naši podporu stojí, měl by pečlivě vážit svá slova,“ pohrozil v úterý Chovanec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám