Hlavní obsah

Večer přijdou silné bouřky, zasáhnou šest krajů

Novinky, jas
Aktualizováno

Příliv tropického vzduchu od jihu bude v úterý zesilovat a příliš na tom nezmění ani studená fronta nad Německem, která krátce ovlivní počasí v Čechách. Objevovat se budou přeháňky i bouřky s přívalovými srážkami a ojediněle rovněž kroupami. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu pro šest krajů v Čechách.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Článek

Varování platí pro Karlovarský, Plzeňský, Ústecký, Středočeský a Jihočeský kraj a Prahu.

Velmi silné bouřky a silné bouřky budou večer a v noci na středu postupovat přes Čechy od jihozápadu k severovýchodu. Od páté hodiny odpoledne platí výstraha na několik velmi silných bouřek s krupobitím v Karlovarském a Ústeckém kraji postupujících po hřebeni Smrčin a Krušných hor.

„Velmi silné bouřky a silné bouřky budou v úterý večer a v noci na středu postupovat přes Čechy od jihozápadu k severovýchodu. Budou doprovázené silnými nárazy větru, místy až 108 kilometrů za hodinu, přívalovými srážkami, ojediněle s hodinovým úhrnem kolem 50 milimetrů, a kroupami,” varovali meteorologové, podle nichž je nutno s bouřkami počítat i ve středu, ve čtvrtek a na jihovýchodě území rovněž v pátek.

Před silnými bouřkami varuje ČHMÚ na Vysočině, v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji. Pro zbylé české kraje platí silnější výstraha před „velmi silnými bouřkami”.

Na východě bude tepleji

Zatímco na většině území budou v úterý odpolední maxima kolísat mezi 30 a 34 stupni Celsia, na jihovýchodě republiky se dostanou až k 36 stupňům.

Klementinský rekord pro dnešní datum je z roku 1952 a má hodnotu 33,2 stupně. Proti tomu v roce 1892 zde naměřili pouhých devět stupňů.

Tropické jižní proudění bude počasí v České republice ovlivňovat rovněž ve středu. Na západě se může objevit místy zvětšená oblačnost, jinak bude i nadále převládat jasno. Opět budou hrozit bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy v podobě vydatných srážek a ojediněle též krup. „Nejvyšší denní teploty 31 až 35 stupňů Celsia, na jihovýchodě až 38 stupňů,” shrnuli meteorologové.

Příliv teplého vzduchu vyvrcholí ve čtvrtek. Do té doby platí i výstraha před vysokými teplotami. Oblačnost se od západu bude přesouvat postupně nad celé území republiky.

„Místy se vyskytnou intenzivní bouřky, doprovázené silnými nárazy větru, krupobitím a přívalovým deštěm,” očekává ČHMÚ. Na Moravu a do Slezska by však měly dorazit až pozdě večer, takže odpolední maxima by se tam mohla dostat až k 38 stupňům Celsia. V Čechách již bude chladněji, konkrétně mezi 27 a 32 stupni. Západní výspy se dočkají teplot kolem 25 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám