Hlavní obsah

Meteorologové varují před ozónem, ve čtyřech krajích platí smogová situace

Meteorologové vyhlásili v sobotu odpoledne v Praze, ve Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji smogovou situaci. Na vině je zvýšené množství troposférického, tedy přízemního ozónu. Přízemní ozón může dráždit dýchací cesty, dokonce vyvolat astmatický záchvat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Smog způsobilo zvýšené množství troposférického ozónu.

Článek

Meteorologové očekávají, že koncentrace troposférického ozónu klesne pod prahovou hranici 180 mikrogramů na metr krychlový nejpozději kolem 20. hodiny. V neděli už by se hodnota zvýšit neměla.

Troposféra je část atmosféry u povrchu země, sahající do výše několika kilometrů. Na rozdíl od vrstvy stratosférického ozónu v mnohem větších výškách, která chrání zemi před ultrafialovým zářením, přízemní ozón ohrožuje ve vyšších koncentracích lidské zdraví. Zvláště u citlivějších lidí může podráždit dýchací cesty, ale také třeba oči nebo způsobit bolesti hlavy.

"Osobám s chronickými dýchacími potížemi, starším lidem a malým dětem se doporučuje zdržet se při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách zvýšené fyzické zátěže," uvedli meteorologové. "U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení," doplnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám